Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållbar skolmat i stället för specialkost

/
  • Se till att skolmaten kan ätas av alla elever i stället för att lägga ut miljonbelopp på specialkost, menar debattörerna.

Annons

I FN har man slagit fast att en av de absolut främsta orsakerna till världens miljöproblem är djurhållningen, Det påverkar miljön både på lokal och global nivå genom jordförstörelse, vattenförstörelse, utsläpp av växthusgaser, försurning, övergödning och en pågående förlust av biologisk mångfald.

Förutom klimathotet så lägger dessutom flera svenska kommuner varje år ut miljonbelopp helt i onödan för att kunna tillgodose barn och elevers behov av specialkost i skolan. Kosten utgår ofta från en huvudkomponent där kött, kyckling, fisk eller ägg ingår. Måltiderna anpassas sedan till olika barn/elever utifrån religion, sjukdom, allergi, funktionshinder och etiska skäl som klimathänsyn och djurhållning.

Kökspersonalen måste på något sätt alltid förhålla sig till all specialkost. Risken för kontaminering och sammanblandning av maten ökar med en massa kastruller på spisen, Speciella dietkök och inköp av specialprodukter ökar dessutom kostnaden helt i onödan.

Falupartiet ser helt andra lösningar och vill i stället att skolmåltiden skall bestå av lagad mat som alla kan äta oavsett behov av specialkost. Låt grunden bestå av en buffé med goda veganska rätter som till exempel ris, majspasta, potatis, kikärtor, rotfrukter, linsbiffar, gratänger och salladsbord. Låt kött, fisk och kyckling blir ett tillbehör. Genom att minimera användningen av gluten, laktos, mjölkprotein, ägg och citrus så får vi en skolmat som i princip alla barn/elever kan äta av varje dag och samtidigt få välja på en eller flera rätter.

Förslaget ger stora miljövinster och sparar samtidigt på medborgarnas skattemedel med miljonbelopp.

Maria Gehlin

Sven-Olof Ytterholm

Staffan Mark

Stefan Clarström

Alla aktiva i Falupartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons