Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiet får inte bli kravlöst

Annons

Behörighetskraven till gymnasiet måste finnas kvar!

I den skrivelse regeringen lade fram för riksdagen för några veckor sedan står det att "Behörighetskraven ska inte användas för att utestänga elever". De ska i stället "användas som utgångspunkt för vad som behöver kompletteras". Regeringen vill alltså ta bort kraven.

Utbildningsminister Thomas Östros säger ibland saker som antyder att han vill ha kvar behörighetskrav. Men vad menar han? Lägger han ut dimridåer för att dölja ett kontroversiellt förslag? Socialdemokraterna måste ge ett klart besked om man verkligen på allvar tänker släppa kraven på förkunskaper för att börja studera på gymnasiet.

I normalt språkbruk betyder "behörighetskrav" för en utbildning naturligtvis att man inte får börja utbildningen om man inte uppfyller kraven. Men skrivelsen till riksdagen visar tydligt att det inte handlar om krav i ordets normala mening.

Socialdemokraternas ståndpunkt kan verka snäll, men vi gör våra ungdomar en stor otjänst om vi inbillar dem att de klarar gymnasiet utan goda förkunskaper.

Jag menar att gymnasiet aldrig får bli en skola för att lära ungdomar att läsa och skriva. Bra undervisning kan inte bedrivas i gymnasiet om eleverna inte har nödvändiga förkunskaper. Olika möjligheter till kompletteringar ska finnas. Grundskolan måste få resurser att klara sitt uppdrag, att ge alla de grundläggande baskunskaperna.

LENNART FREMLING

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons