Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det möjligt att drogtesta barn under 15 år

Annons

Attityden till narkotika har förändrats och antalet ungdomar som testar narkotika blir allt fler. Ungdomar förknippar inte sig själva eller narkotikan med utslagna missbrukare. Drogerna är i stället något man tar vid fester. Många som tar droger i dag är vanliga ungdomar med socialt ordnad situation. Ett tag - innan de hamnar i det tunga missbruket.

Hos Maria Ungdom i Stockholm är medelåldern på dem som behandlas för narkotikaproblem 16 år. Alla förstår att om medelåldern är 16 år, är det många som börjar mycket tidigare.

För att kunna ge unga människor hjälp i tid borde det införas möjlighet för polisen att ta blod- eller urinprov på barn under 15 år vid allvarlig misstanke om drogmissbruk. Med nuvarande lagstiftning kan man inte det och därmed kan ofta inga åtgärder vidtas förrän missbruket är långt gånget. Det finns i dag cirka 30 000 tunga missbrukare i Sverige.

Socialministern talar om ett narkotikafritt samhälle, men kommer inte att nå dit med den politik regeringen för på detta område. Det är dags för en haverikommission med bred förankring som kan kartlägga orsakerna till varför hasch blivit så vanligt.

Kristdemokraterna föreslår också ökade anslag till polisen, tullen och olika informationssatsningar. Vidare menar vi att samhällets stöd till missbrukarna och drabbade familjer måste förbättras, från uppsökande verksamhet, vård och behandling till eftervård och uppföljning. Många dör därför att det inte finns behandlingshem.

Så länge socialdemokraterna, med hjälp av framför allt vänsterpartiet, inte tar familjens roll på allvar kommer drogproblemet inte att minska. Att erkänna familjens betydelse för barnens uppväxt innebär även att samhället måste tillhandahålla ett adekvat stöd om och när det behövs.

Misslyckas vi med det är risken stor att vi fullständigt tappar kontrollen över narkotikasituationen.

Familjen är samhällets bästa resurs i det förebyggande arbetet mot narkotika. Detsamma gäller om unga människor väl börjar använda droger. En familj eller förälder som tidigt ingriper med samhällets stöd i ryggen har

bäst möjlighet att förhindra tungt missbruk.

ULRIK LINDGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons