Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gjorde polisen rätt?

Annons

En söndagskväll klockan 21.30 anmälde sossarna folkpartiets dataintrång till rikskriminalen. På mindre än två timmar beslöts om husundersökning hos folkpartiet. Rikskriminalens högsta ledning kontaktade sent samma kväll jouråklagaren i Stockholm för att skaffa tillstånd till en nattlig husrannsakan. Åklagaren vägrade.

JK har nu, enligt Svenska Dagbladet 14 juni, fått en anmälan om polis och åklagares hantering av den polisanmälan om dataintrång som sossarna gjorde i valrörelsen slutskede. Anmälare är DN:s tidigare chefredaktör Hans Bergström och författaren Anders Isaksson.

Bergström och Isaksson skriver bland annat; "Om någon utifrån beskrivit en situation i vilken polis, säkerhetspolis, rikskriminalledning och åklagare satt in alla tillgängliga resurser för att under stor dramatik göra husrannsakan hos ett ledande oppositionsparti två veckor före ett maktavgörande val, på anmälan av det statsbärande partiet - då hade tankarna gått till helt andra typer av länder än svensk demokrati."

Kriminaljournalisten Stefan Wahlberg har noterat: Vilket annat brottsoffer (än sossarna) skulle från första dagen ha fått en åklagarledd utredning med rikskriminalens elitstyrka till sitt förfogande för ett brott som kan jämställa med en bilstöld?

Hur påverkade polisinhoppet valresultatet?

Tage Sandmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons