Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäller vallöftet om Saxdalens skola, Roger Stål?

Annons

Vi är många invånare här i kommunen som börjar undra över hur det står till med demokratin och öppenheten i Ludvika, och i demokratins namn förutsätter jag därför att Roger Stål kommer att besvara de frågor jag har.

Stål företräder ett parti som gått till val med bland annat följande punkter i det lokala valprogrammet:

"En kommun där välfärdsfrågorna skolan, vården, omsorgen har högsta prioritet. Människan står i centrum! En skola för alla är en skola där alla blir sedda, där alla elever får utrymme och där alla elever får en lärosituation som tillgodoser deras behov, krav och sätt att lära."

Detta låter ju fint, kan man tycka, men strax efter valet slog Peter Svantessons skolutredning där förslaget om nedläggning av skolorna i Håksberg, Saxdalen samt Lilla Park framfördes, ner som en bomb hos många barnfamiljer i Ludvika kommun.

Före valet pratade Roger Stål inte om några nedläggningshot. På en direkt fråga rörande Saxdalens skola i Radio Dalarna veckan före valet svarade Stål så här: "Vi är väldigt tydliga och säger att vi arbetar och vi vill helst att, om det ser ut som i dag, då kommer skolan att vara kvar, helt självklart!"

Tro mig, Roger Stål, många, - ja faktiskt väldigt många skolbarn, föräldrar, personal och anhöriga mår i dag mycket dåligt och svävar i ovisshet över framtiden. Många fler än jag skulle säkert vilja veta om dessa fina vallöften fortfarande gäller eller inte.

Stål har hållit en osedvanligt låg profil i skolfrågorna den senaste tiden. På det stormöte rörande Saxdalens skolas framtid som anordnades av Saxdalens byalag 28 augusti betonades flera gånger vikten av ett nära samarbete med föräldraföreningar, personal och andra berörda i dessa frågor.

Exakt vad, Roger Stål, innebär "nära samarbete? Ingen i Saxdalen, Håksberg eller Grängesberg lär har blivit inbjuden till något sådant samarbete sedan den 28 augusti.

Nu, inför de eventuella nedläggningshoten mot skolorna även i Sunnansjö och Fredriksberg, kanske det vore dags att syssla med lite "nära samarbete"? Hur känner sig ett litet barn som trivs i sin invanda miljö och som älskar sin skola, inför denna ovisshet barnet är försatt i? Hur resonerar en barnfamilj som står i begrepp att bosätta sig på dessa orter och vilka tankar frodas hos de barnfamiljer som redan bor på dessa orter?

Roger Ståls tystnad är till skada för hela Ludvika kommun. Varför ska vi behöva utsättas för en lång väntan på ett, ännu inte ens spikat datum "någon gång efter årsskiftet" då kommunstyrelsen ämnar ta upp frågan?

LASSE JOHANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons