Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäller oskrivna trafikregler?

Annons

Svar till "En som har busskort", FK 23 januari och Björn Floresjö, planeringschef.

Först vill jag tacka för den information Björn Floresjö, Dalatrafik, lämnade i FK den 20 januari. Där ges bland annat information vart man ska vända sig när Dalatrafiks bussar skenar i väg åt endera hållet.

Vill också kommentera insändaren "En som har busskort". Nu tar jag för givet att du som svarat på min kritik är chaufför vid

Dalatrafiks bussar.

Jag tycker det är skrämmande att en yrkeschaufför rättfärdigar sin förkörsrätt i trafiken enbart för att man framför ett tyngre fordon.

Nu tycks det finnas en oskriven lag bland trafikanter som säger "störst går först". Det har jag en viss förståelse för när det gäller långtradare som har tonvis med last som kan göra det svårt att stanna och att komma i gång i korsningar, rondeller etcetera.

Som yrkeschaufför har man ett stort ansvar i trafiken, och om man anser sig ha rätt att strunta i trafikregler bara för att andra bilister inte följer dem till punkt och pricka så bör man byta yrke.

Jag håller med om att högerregeln är en regel som lever på existensminimum, vad det gäller Borlänge i alla fall. Det är inte många som känner till den, men som yrkeschaufför borde man göra sitt bästa för att den ska

efterlevas.

Själv brukar jag faktiskt släppa ut bussarna från busshållplatserna på femtiosträckorna, som jag är skyldig att göra, men då bör chauffören i god tid ha visat med körriktningsvisaren att han ämnar svänga ut i trafiken.

Många gånger åker blinkersen på i förbifarten då chauffören vrider på ratten.

Jag drar inte alla busschaufförer över en kam. Det finns många som kan sitt yrke och utövar det med stolthet.

Men tyvärr finns rötägg som förstör ert rykte.

Som avslutning kan jag berätta för dig, som har ett busskort, att jag har faktiskt suttit, inte bara bakom bussratten utan även bakom ratten på andra tunga fordon. Men det har för den skull inte gett mig rätt att skapa mina egna trafikregler och vara vårdslös i trafiken.

TRAFIKANT MED KÖRKORT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons