Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra svar och en fråga

Annons

Svar till Lars Handegard:

Lars Handegard från ung vänster svarar mig den 25 juni med anledning av mitt påstående att det är bra för svensk ekonomi i en lågkonjunktur att vara med i EMU.

Jag tycker det är viktigt att vi som deltar i debatten också så långt möjligt strävar efter ge bra information inför folkomröstningen så därför vill jag göra några kommentarer:

1. LH skriver Om vi går med i EMU blir vi tvingade att lyda under stabilitetspakten.

Svar: Sverige har redan infört de konvergenskriteriersom ställs vid en EMU anslutning. Det har medfört ordning och reda i finanserna och starkt bidragit till att Sverige klarar rådande lågkonjunktur utan att skära i välfärden.

2. LH skriver Sverige förbjuds att föra en finanspolitik som motverkar konjunktursvängningar.

Svar: EMU har inget med svensk finanspolitik att göra. Finanspolitiken är en nationell fråga som skall hanteras av riksdagen. Med en svensk EMU anslutning kommer riksdagens möjligheter att föra en ansvarsfull finanspolitik att öka.

3. LH skriver Exempelvis diskuterar man någon form av buffert, något som konkret betyder nedskärningar med 10 - 12 miljarder per år.

Svar: Redan i dag har Sverige ett budgetmål som innebär överskott i statens finanser. En anslutning till EMU kommer att innebära ekonomiska fördelar som är större än de kostnader som Handegard påstår uppkommer. Välfärden kommer att stärkas vid en anslutning enligt rapporter som presenterats.

4. LH skriver LO har ställt sig neutralt. Tre förbund har öppet tagit ställning mot EMU.

Svar: Det finns flera stora fackförbund som tagit ställning för EMU. Några fackförbund har gjort som LO och ställt sig neutrala. Jag tillhör Metall som är för en svensk anslutning.

5. LH skriver När EU ger EMU-länderna "rekommendationer" handlar det alltid om avregleringar, privatiseringar och skattesänkningar.

Svar: Som riksdagsledamot är jag medveten om att det är vi i den svenska riksdagen som beslutar om dessa frågor. Som socialdemokrat följer jag de program som vår partikongress fastställt och det valmanifest som vi gått ut med i valrörelsen. Hotet mot svensk välfärdspolitik är inte EMU utan om vi får en annan regering i Sverige.

Jag vill avsluta med en fråga till Handegard. I dag bestäms värdet på vår valuta och räntan av marknaden. Är det bättre att aktiespekulanter och kapitalister bestämmer över vår ekonomi än att vi genom att delta i EMU stärker politikens inflytande?

PER ERIK GRANSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons