Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolans vara eller icke vara

Annons

Svar till "Friskola tvingas ge upp".

Bästa VNK! Som ledamot av interimstyrelsen i Sälens skola vill jag personligen inte låta er insändare passera utan att bemöta den.

Jag har varit med i arbetet i skolan under flera år och anser mig rätt väl insatt i turordning av vad som passerat i diskussionerna i friskolans vara eller icke vara.

Det är till en början med min absoluta övertygelse att styrelsen för VNK lagt ner både tid och själ i arbetet med att få till stånd sin alternativa skola i Transtrand. Det är berömvärt och jag har ingenting emot friskolor i allmänhet.

Dock kan man undra om det kanske är så att ni inte lyckats med att skapa det förtroende bland föräldrar och vårdnadshavare som krävs, för att de ska anmäla sina barn till VNK. Beror det möjligen på den tröttsamma följetong om var den kommunala skolan skulle ligga som föregick debatten om friskolan?

Jag vet att många inte litar på skälet till att starta en friskola är att man vill skapa ett alternativ, utan man tror att det mer beror på att skolan hamnade i Sälen.

Våra politiker i Malungs kommun har vi själva i demokratisk ordning tillsatt. Ser man på räkneexemplen visar de på att genom att ta bort x antal barn och därmed x antal kronor i skolpeng ur den kommunala skolan så underminerar man ekonomin och försämrar därmed möjligheten för många till bra resurser för undervisning.

I min värld är det samma sak som att se till barnens bästa, alla barn, inte ett litet fåtal utvalda. Möjligen kan det vara den politiska ideologin ni syftar på i insändaren, men när resurserna är knappa är den oslagbar.

Det vore intressant att se en ekonomisk kalkyl på hur friskolan ska drivas med enbart skol-pengen som ska betala allt.

Bidrag till barn med särskilda behov utgår inte (vilket känns som om vi blir en elitistisk enhet) och pengen ska dessutom täcka mat och skolskjutsar förutom hyra, löner och läromedel.

På min direkta fråga på ett informationsmöte svarade ni att det inte förväntades någon form av avgift eller föräldrarinsats heller för att få driften att gå ihop. Det är möjligt att min ekonomiska kunskap är dålig men det känns inte trovärdigt.

Personligen håller jag med politikerna, när de pekar på att VNK inte heller erbjuder sina elever något, som de inte kan få i den kommunala skolan i Sälen.

I arbetsordningen för den lokala styrelsen i Sälens skola står det: "Styrelsen ska utveckla Sälens skolas innehåll och verksamhet mot en lokal profil där vi tar till vara närområdets resurser för friluftsliv, jakt och fiske samt inte minst turism.

Styrelsen ska också arbeta med att få till stånd en närdemokrati som leder till ett gemensamt engagemang för skolan av alla på orten".

Det här är inget plagiat från VNK utan ett väl övertänkt och realistiskt mål att arbeta mot för en skola på vår ort. Skolan i Sälen är en liten skola, drygt 150 elever.

Enheten är i bra skick, lokalerna är de bästa som finns i närområdet, alla barn är sedda, vi har fått en utmärkt pedagogisk ledare i vår nya rektor Marit Andersson och engagemanget och deltagandet i skolan från övriga vuxna i skolans upptagningsområde ökar.

Med ert engagemang, kunskap och envishet skulle ni vara en tillgång i arbetet i den lilla kommunala skola som vi har här, så välkomna att vara med i laget!

MAGGIE AHLBIN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons