Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola tvingas ge upp

Annons

Styrelsen för Vörderås Natur & Kulturskola tvingas konstatera att skolan inte kan starta till hösten.

Orsaken därtill är Malungs kommunstyrelses aviga och nonchalanta inställning till friskolor, baserad uteslutande på partipolitisk ideologi. Det har resulterat i en mycket utdragen rättsprocess, där vi vill poängtera att det borgeliga oppositionsblocket har stöttat oss och såväl Skolverket som länsrätt och kammarrätt har gett oss rätt att starta vår friskola.

Icke desto mindre har fördröjningstaktiken tvingat många föräldrar och elever till ofrivilliga alternativa lösningar och åtskilliga har skrämts upp rejält, med oetiska hot om kommunala skolnedläggningar och försämringar.

Enbart "hotet" av vår förestående friskola har haft det positiva med sig att det har genererat en sund konkurrenssituation, vilken i sin tur har fått de kommunala skolorna att putsa upp fasaden rejält för att, liksom friskolor, kunna förtjäna sina elever.

Att mögelsanera Ungärde skola var inte en dag för tidigt - det skulle ha gjorts för länge, länge sedan. Om "hotet" att förlora elever till VNK bidrog till upprustningen, glädjer det oss att vi har gjort en insats.

Om det föräldrastyre som har införts i Sälens skola för att få skolan på fötter, är ett resultat av "friskolehotet", har vi förhoppningsvis lyckats med en insats även där. Men varför väljer man att profilera skolan med exakt samma inriktning som VNK - natur och kultur? Varför inte respektera vår ambition att ge våra barn alternativ och valmöjligheter i stället? VNK står för den lilla skolan med de stora möjligheterna och de korta beslutsvägarna, vars inriktning är natur och kultur - ett koncept som har arbetats fram under många år. Om man vill profilera Sälens skola - varför inte göra det med en alternativ inriktning, så kompletterar vi varandra i stället för att konkurrera ut varandra?

Vi tvingas nu att ge upp de mycket långt framskridna planerna på en alternativ skola till hösten, som skulle ha utgjort ett komplement till de befintliga skolorna.

Det har tagit många år av ideellt arbete, övertygelse och engagemang för att bana väg för skolan. Många tankar, diskussioner, möten, skrivelser, glädje, svett och tårar. Drivkraften har helt och hållet varit barnens bästa.

Nu sviker vi dem och kan bara innerligt hoppas att kommunen inte gör detsamma, nu när konkurrensen - och hotet - av en fristående skola försvinner. Genom alla skrivelser och diskussioner - både dem som har blivit förda och de som de styrande kommunalpolitikerna har vägrat att föra med oss - har vi nämligen kunnat konstatera något som känns oerhört skrämmande. Barnens välmående och utveckling har aldrig någonsin berörts! Hur många ord som helst har sagts och skrivits om hur ekonomin kommer att undermineras fullständigt och hur katastrofala följderna kommer att bli men man har aldrig med ett ord, från kommunen, satt barnens rättigheter i fokus.

Vi vill dock poängtera att det finns ett tillstånd att starta en fristående skola till hösten och om någon känner sig manad så är det fortfarande inte för sent!

Tack alla ni som har trott på oss och stöttat oss i vårt arbete!

STYRELSEN FÖR VÖRDERÅS NATUR & KULTURSKOLA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons