Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskare folk och renare luft - effekter av fler cykelbanor

Annons

Jag tycker det borde finnas bättre cykel- och gångmöjligheter. Visst, i större tätorter finns det nog bra tillgång till detta men ute på landsbygden gör det inte det. Där får vi vara glada om de finns trottoar.

Vad menar jag då med bättre möjligheter? Ja det finns ju många saker att förbättra, men främst tycker jag att det borde finnas fler cykelbanor.

Om det fanns fler cykelbanor skulle man kunna ta cykel dit man skulle och samtidigt inte behöva vara rädd för att en bil ska passera jättenära i hög fart. Föräldrar skulle på detta sätt slippa följa med sina barn när de ska till en kompis.

Cykelbanan, som är en liten väg, skulle kunna hjälpa barn att lära sig lite om hur trafiken funkar på ett inte allt för farligt sätt, redan i unga år. Detta skulle kunna leda till en bättre förståelse och snabbare inlärning av trafik-regler när de i framtiden ska ta körkort.

Om cykelmöjligheterna var bättre tror jag att fler skulle överväga att ta cykeln i stället för bil-en på några av sträckorna som körs under dagen. Då skulle utsläppen minska och man skulle inte behöva lika mycket drivmedel till bilarna. Och när utsläppen minskar blir luften friskare och den luften skulle man få i sig när man är ute och cyklar.

En till fördel är att folk som valde cykeln skulle få mer motion. Det är ju en stor fördel, speciellt nu när människorna i västvärlden blir allt fetare och fetare.

Jag tror också att det skulle kunna bli en god spiral av cykelbanor för om man är en person som gillar att cykla, kan man locka med sig andra och så fortsätter det. När man motionerar börjar man också tänka på hur man äter och hur man lever i största allmänhet. Man får andra värderingar och börjar förhoppningsvis leva ett sundare liv.

Nackdelen med att bygga fler cykelbanor är att det kostar pengar, det kostar även att underhålla dem. Men tänker man några år framåt skulle det ändå löna sig. Folk skulle vara friskare, utsläppen skulle inte vara lika stora och folk skulle vara gladare.

Så för ett friskare Sverige: Fler cykelbanor åt folket.

Och åt alla er som läser detta: Använd cykeln, tänk smart.

CYKLISTEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons