Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friska pengar mot ohälsa

Annons

Ett lugnare och mer mänskligt tempo är nödvändigt när man ser på antalet sjukskrivningar som ökat markant de senaste åren. Förutom den personliga tragedi som ofta blir resultatet av ohälsa i arbetslivet, kostar ohälsan staten mycket pengar.

När kostnaderna för sjukfrånvaron ökar, minskar dessutom resurserna till angelägna reformer - som att minska barngrupperna på förskolan eller förlänga föräldraförsäkringen. Konsekvenserna av ohälsan i arbetslivet drabbar alltså i förlängningen långt fler än den sjukskrivne själv.

Vi måste alltså få ner ohälsan i Sverige av såväl livskvalitets- som ekonomiska skäl. Vi vill se förkortad arbetstid och att möjligheten till friår införs i hela landet.

I vår rapport "Friska pengar" har vi flera förslag på hur man kommer tillrätta med problemet.

Miljöpartiets förslag inkluderar bland annat vård, rehabilitering, friskvård och arbetsplats- och livsstilsförändringar.

Våra vårdcentraler måste göras om till hälsocentraler. Förebyggande ska vara ledordet i vår satsning på hälsocentraler.

Vi vill ge landstinget ett tillskott på sammanlagt två miljarder kronor per år, "Friska pengar", till de landsting som vill verka för att med ett folkhälsoperspektiv minska den arbetsrelaterade ohälsan och utbrändheten.

De landsting som efter två år fått ned kostnaderna för sjukskrivning och förtidspensionering för staten får 1/3 av det ekonomiska utrymme staten tjänat in på lägre kostnader.

I Dalarnas län var 10 054 personer sjukskrivna år 2001. År 1999 var siffran bara 7 275 personer. Dessa sjukskrivningar innebär en kostnad för staten på 1,4 miljarder kronor. Att få ner siffrorna till 1999 års nivå skulle innebära en besparing på 400 miljoner kronor.

I miljöpartiets förslag skulle då 130 miljoner kronor tillfalla landstinget i Dalarnas län som sedan kan återinvesteras för ytterligare folkhälsoåtgärder.

Miljöpartiet vill ta sjukskrivningarna och utbrändheten på allvar. Det kräver nytänkande, och friska pengar. Det vinner vi alla på!

PETER ERIKSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons