Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimärksklubb för boxningsintresserade

Annons

Ett av de vanligaste argumenten för EMU från socialdemokratiskt håll är att EMU blir en motvikt till det internationella kapitalet. Enligt en undersökning gjord av TT är detta huvudargumentet för majoriteten av SAP:s riksdagsledamöter.

Det man menar när man säger att EMU är ett skydd är oftast att den lilla kronan är mer utsatt än den stora euron på den internationella valutamarknaden, och ofta pekar man på det som hände i början av 90-talet när man spekulerade mot den svenska kronan.

Men faktum är att detta argument, som så många av socialdemokraterna i riksdagen bygger sin argumentation kring, är helt felaktigt. Kronan är inte mer "utsatt" än euron. Hittills har kronan haft en bättre utveckling än euron, både om man mäter daglig växelkursförändring och på längre sikt. Något samband mellan stor valuta och stabilitet finns inte heller.

Man påstår också att EMU skulle skydda oss mot spekulation, men det bästa skyddet mot spekulation är en flytande växelkurs, och det har vi sedan hösten 1992. Det går inte att spekulera mot kronan på det sätt som skedde i början av 90-talet (när vi låste oss till eurons föregångare ecü och lekte EMU).

Det är även förbjudet för euroländerna att ha några som helst restriktioner mot kapitalrörelser, så att gå med i EMU för att bekämpa det internationella kapitalet är ungefär lika smart som att gå med i en boxningsklubb för att samla frimärken. Med andra ord, det är helt meningslöst.

LARS HANDEGARD, UNG VÄNSTER, LUDVIKA

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons