Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från kulturen till vårdcentralen

Annons

Vid Hedemora vårdcentral är det i dag 60 dagars väntetid för ett läkarbesök. Det vore mycket intressant om Alf Johansson ville kommentera detta. Hur har det kunnat bli så och vad tänker landstingsledningen göra för att få ned väntetiden?

Situationen i Hedemora är på inget sätt unik. Den finns också på andra håll i landet där politiker och sjukvårdsledning misslyckats i sitt arbete. Men det finns lösningar fast knappast av patentkaraktär. Dock ingår alltid en ingrediens i de lösningar som prövats - pengar.

Vid en vårdcentral utanför Dalarna höjde man månadslönen med 2 000 kronor för de fasta läkartjänsterna.

Samtidig vidtog en omorganisation med utökat arbets-

ledar- och organisationsansvar

för läkar- och sjuksköterskekollektivet.

Med ökad lön och större inflytande över den egna arbetssituationen blev de under många år vakanta tjänsterna besatta inom loppet av tre månader.

Den aktuella vårdcentralen har i dag full bemanning. Sett ur detta perspektiv skulle en utökad lönebudget för Hedemora vårdcentral om cirka 250 000 kronor vara tillräckligt för att höja attraktiviteten för de fasta tjänsterna.

Beloppet kan med lätthet skalas av landstingets kulturkonto.

Sedan är det en helt annan sak om landstinget kan erbjuda en arbetsmiljö och organisation som lockar och att Hedemora kan uppvisa attraktiva miljöer för boende och rekreation.

Pengar är ju som bekant ändå inte alltid allt.

SVANTE IVARSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons