Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framåtanda och rock’n roll

Annons

Alla generationer kan umgås och roa sig med ett vasst artistuppbåd som passar många smaker.

Temadagarna med intressanta föreläsare och debatter har förankrats i år och blivit ett inslag som ytterligare höjer kvalitén på evenemanget.

20 000 besökare under tre dagar är viktigt för näringslivet i Borlänge. Uppskattningsvis omsätter årets festival minst 25 miljoner kronor. En viktig intäkt för handlare, logi-anläggningar, bensinstationer, kiosker, restauranger med flera.

Peace & Love marknadsför Borlänge brett, nationellt och internationellt, vilket i allra högsta grad bidrar till en positiv bild av vår stad och höjer Borlänges attraktionskraft. Detta är viktigt för en liten stad som konkurrerar med starka regioner runt om i landet om att få fler människor att välja Borlänge för att bo, leva, arbeta, studera i och besöka.

Att det tyvärr blir skräpigt efter våra många tusen festivalbesökare är ofrånkomligt. Det ser likadant ut efter festivaler som till exempel Hultsfred och Swedenrock. Detta är inget försvar och vi vet att festivalledningen redan nu arbetar för att förbättra situationen inför kommande år.

När det gäller musik har Borlänge en god infrastruktur som gör det möjligt för unga människor att utveckla sina talanger. En infrastruktur som gör det möjligt att ge våra musiktalanger goda verktyg att etablera sig inom musikbranschen. Vi har bland annat den kommunala musikskolan, profilklasser på 7-9 skolor, en gymnasieskola som ansöker om att få starta en riksrekryterande rock- och blues- utbildning, Rockhuset och studieförbund som alla utgör stommen i Borlänges musikliv.

Talangerna har goda förebilder i rockband som Mando Diao, Sugarplum Fairy och Dedam. Dessa är några exempel på fina musiker som kommer från Borlänge. Många band och soloartister finns i vår omgivning. Dedam vann årets Talangtävling som hade sin final under Peace & Love-festivalen. I tävlingens jury fanns förutom dalamusiker medlemmar från de största aktörerna inom branschen och från internationella rockband.

Mando Diaos framgångar både nationellt och internationellt har generat både en Guldmick och Rockbjörn för bästa rockband under 2006. Det är bara att gratulera grabbarna och önska dem lycka till i den fortsatta karriären!

I höst kommer vi att auktionera ut den unika fotouställningen över Mando Diao och Sugarplum Fairy som Emma Svensson, Sveriges bästa rockfotograf, har fotat. Utställningen finns just nu på Kupolen. Intäkterna från auktionen kommer att gå till ett nytt rockstipendium, ”Boom Towns Mando Diao stipendium”. Med detta stipendium vill vi bidra till att stötta blivande musiker i deras kommande karriärer.

Sedan några år har Borlänge en unik rock- högskola, BoomTown. BoomTown har till höstens intagning tre sökande per plats. Hösten 2007 startar en kreativ ljus- och designutbildning för scen och event, i samarbete med musikbranschen.

Intentionen är dessutom att starta en ljud-utbildning hösten 2008, en utbildning som även den utformas i samarbete med bransch-en.

Nu bygger BoomTown en inspelnings-studio med mycket hög kvalitet på den tek-niska utrustningen. Inom musikbranschen finns företag som vill delta i och bidra till utvecklingen av vår rockhögskola. Detta kommer att leda till hög kvalité på utbildningarna samt möjligheter för de studerande att få kontakter rakt in i den bransch som de utbild-ar sig för.

Sist men inte minst vill vi framhålla och tacka alla eldsjälar, medarbetare och frivilligkrafter som arbetar inom musikområdet i Borlänge. Borlänge är en stad som präglas av framåtanda och rock’n roll. Något som vi Borlängebor kan och bör vara riktigt stolta över!

Tiina Ohlsson, Borlänge kommun

Mikael Elfsberg, Borlänge & Co

Kaj Podgorski, BoomTown

Åsa Kers, Talangtävlingen Scen 2007

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons