Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassans bedömning av sjukskrivning

/

Annons

Något är fel när Försäkringskassan (FK) först efter en månads sjukskrivning utreder om rätten till sjukpenning finns. Om de bedömer att man inte är sjuk får man ingen ersättning. Handläggarna har tydligen större medicinskt kunnande bedömande läkare.

Som patient utgår jag från att läkaren är kunnig i vad som krävs för att få en sjukskrivning. Jag är som patient/sjukförsäkrad helt rättslös. Om FK efter en månad anser att jag inte har rätt till sjukpenning blir jag helt utan ersättning och får leva på mina besparingar, om jag har några.

Ska det vara rim och reson i detta måste FK så snart ett läkarintyg kommer in göra en bedömning. Om intyget inte är tillräckligt ska det omgående sändas tillbaka till den försäkrade med kommentarer. Då har jag som patient möjlighet att ta kontakt med min läkare och få ett utförligare intyg, eller gå tillbaka till arbetet och ha en sjuknärvaro.

Har samhället tur så dör jag i en infarkt på jobbet. Då har samhället både sparat in på vårdkostnader och sjukpenning. Man blir inte friskare av att ha ett ekonomiskt hot hängande över sig. Blir man sjukskriven blir man det utifrån att man inte kan arbete.

De flesta jobbar så länge det går och när man blir sjuk ska man kunna vara trygg i att jag i alla fall inte går i konkurs. Kurser i trevligt bemötande vore också på sin plats!

Förundrad skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons