Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förmynderi tvångsdela föräldraförsäkringen

Annons

Politiker och staten ska inte fatta ägna sig åt förmynderi och besluta över föräldrarnas huvuden i Norra Dalarna och Västerdalarna om hur de delar upp sin föräldraföräkring. I stället ska föräldramakten öka. Detta är Kristdemokraternas utgångspunkt för vårt motstånd mot en tvångsdelning av föräldraförsäkringen.

Familjepolitiken ska utgå från barnens behov av tid tillsammans med sina föräldrar - och inte att som i Lars Ohlys (V) anda tvinga på mammorna en bröstpump. Just därför måste barnfamiljernas möjligheter att göra mer flexibla val öka, inte beskäras.

Försäkringskassans studie efter att den andra tvångsdelade månaden infördes visar att mer än var femte pappa och cirka 3 procent av mammorna fortfarande inte tagit ut en enda föräldrapenningdag när barnen var tre år.

Detta är säkert en av många anledningar till att åtta av tio föräldrar svarar att de själva vill bestämma över fördelningen. Syftet med föräldraförsäkringen är ju att föräldrarna ska få tid med barnet.

Fler arbetsplatser behöver bli föräldravänliga. Att förespråka största möjliga valfrihet i föräldraförsäkringen utesluter inte att man vidtar åtgärder för att förbättra förutsättningarna för jämställdhet.

De som likt vänsterpartierna S, V och MP förespråkar tvångsdelning och kvotering stänger däremot dörren för valfrihet och flexibilitet, något undersökningar visar att åtta av tio i svenska folket ogillar. Det gör de rätt i.

Lennart Sacrédeus (KD), Mora, förstanamn och riksdagsledamot för Norra Dalarna,

Ulla Rombo (KD), fullmäktigeledamot i Mora kommun, fyra på kommunlistan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons