Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbrytare mot folkrätten

Annons

Vi kan lägga ett historiskt perspektiv på Irakkriget. Det blir ett skrämmande perspektiv och jämförelse. Ty på samma sätt som Hitler bröt mot folkrätten och NF-stadgan med sitt anfall på Polen kan vi slå fast att Bush bryter mot folkrätten och FN-stadgan med sitt angrepp på Irak. Bådas egennytta, strävan efter världsherravälde, styr.

Talet om att befrielsen väntar för folket i det land som angrips är endast en täckmantel avsedd att dölja angriparnas verkliga syften.

Ledaren i Irak är förvisso en folkmördare och diktator (tidigare stödd av USA)! Han borde kunna ha isolerats och bekämpats på diplomatisk väg. Dessutom pågick det med FN:s stöd en avväpning av Irak.

FN-koalitionen 1991, hade dessutom chansen då de slog tillbaka Irak efter dess folkrättsliga angrepp på Kuwait. Då svek koalitionen och man lät folket i Irak som revolterat mot ledaren slås ned med blodiga repressalier som följd.

Regimen i Polen var på 30-talet inte heller någon demokratisk höjdare men folkrätten ger inget stöd för ett angrepp från det ena landet på ett annat för att landets ledare ogillar regimen i det andra landet.

Tack och lov att det finns en folkrätt! Vad skulle det annars sluta?

Fanns inte folkrätten så skulle det bli som Brecht skrev: "När stormakterna talar om fred, du lille man (och kvinna) skriv ditt testamente".

DEN BOFASTE KÄMPEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons