Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föråldrade regler styr sotningen

Annons

Svar till Peter Ujvary:

Tack Peter, för att Du svarade på min artikel. Du svarade inte direkt på min fråga, men jag fick ett annat bra svar: "Det handlar inte om hur mycket sot det får vara i en skorsten, utan vad för sot när det gäller brandfara".

Om vi fortfarande håller oss till de anläggningar som jag preciserade i min fråga, så förutom att det blir litet sot, så är det utbränt. Antyd inte risken för soteld.

Beträffande dragförhållanden kommer rökhastigheten i pipan att ställa in sig efter den fria areans storlek. Ett visst sotpåslag leder till mindre area och därigenom högre rökhastighet. Praktisk forskning har visat, att det uppstår en självrensningseffekt som hindrar ytterligare sotpåslag.

Miljö. De uppräknade anläggningarna bidrar minst till miljöförstöring.

Hälsa. De som är mest utsatta för sot, är sotarna, så varför skall man sota mera än man behöver?

Regelverket. Vad är det som säger, att det gamla regelverket är rätt i dag? Tekniken har gått framåt, men regelverket får inte följa med och ändras. Moderna pannor har hög verkningsgrad och lämnar betydligt mindre sot än den åldrade teknik som regelverket en gång baserades på.

Det är detta jag kämpar för. Regelverket skall anpassas till dagens teknik. Jag är medveten om att det finns variationer även inom detta område, men ett sunt förnuft måste få råda. Jag tycker, att Du genom Ditt förbund skall påverka Räddningsverket till en ändring med hänsyn till vad jag sagt ovan.

Mina provtagningar är ingen myt. Jag utför dem så noggrant och vederhäftigt som möjligt. Har mötts av samma attityd tidigare i mitt arbete med provtagningar och fick många gånger antydningar om att provresultaten var justerade för att ge ett bra resultat. Jag sysslar inte med sådant dubbelspel. Här är det verkligheten som gäller.

Skall med glädje och intresse följa med på sotningar, men tid, plats och anläggningar kan vi avhandla på telefon. Jag hör av mig.

TORSTEN HAMMARBÄCK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons