Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För ungdomen - rädda Kullen

Annons

Ungdomen i Falun är inte bortskämd med möjligheter att roa sig. Ja, inte heller vi äldre har det alltför fett med att välja på ställen om man inte bara vill gå ut och äta.

Därför blir man minst sagt upphetsad när man läser om planerna för ett av de få lämpliga ställen att utveckla möjligheterna till nöjesplats i Falun, nämligen Kullen.

Jag har full förståelse för nuvarande ägarna Byggpartner och deras behov av att förränta insatt kapital och att därvid Domstolsverket är en kapitalstarkare hyresgäst än en mera osäker nöjesmarknad.

Behovet av upprustning av Kullen är säkert både nödvändigt och kostsamt och i detta val är det lätt att förstå de nuvarande ägarna.

Jag saknar ett riktigt engagemang från kommunens sida att i detta fall se vidare på den framtida lokallösningen för tingsrätten. Försvinner Kullen går den ju ut över en redan fattig ungdoms- och nöjesverksamhet samtidigt som ett historiskt område i Falun för forna nöjen går över till något motsatt - ja i alla fall något helt annat.

Eftersom jag sitter som vice ordförande i Fritidsstyrelsen har vi ofta frågor rörande ungdomars behov och möjligheter till engagemang på fritiden. Även om våra fritidsgårdar är till otrolig nytta borde det finnas ett mellanliggande steg kvar innan man blir "flygfärdig" och där tror jag Kullen spelat en stor roll - och fortfarande skulle kunna göra det om det fick finnas kvar och kunde utvecklas. Det pågår ju för närvarand diskussioner om ett allaktivitetshus för ungdomen som kanske skulle kunna passa in i sammanhanget.

Lösningen på problemet ligger kanske i någon form av byteskarusell mellan nuvarande ägarna Byggpartner och Falu kommun. Kommunen äger åtskilligt med lämpliga områden som Domstolsverket borde kunna vara intresserat av som alternativ till Kullen. Dalregementet finns ju och säkert en hel del andra ställen också.

Själv vill jag lansera en annan idé som kan leda till att man slår två flugor i en smäll.

Under lång tid har vi inom Fritidsstyrelsen diskuterat behovet av och även presenterat förslag till en flytt av nuvarande hoppbackar på Kvarnberget till Lugnet. Hoppbacksoraklet Kurt Evan Sonehag har även presenterat utmärkta förslag till hur såväl hoppbackar som snowboard kan samlokaliseras till Lugnet. Kruxet är naturligtvis som så många gånger förr - pengarna.

Helt klart är i alla fall att ska vi ha någon backhoppning kvar i Sverige i allmänhet och i Falun i synnerhet är det nödvändigt att denna backflytt får en snar lösning. Risken är annars stor att de sista entusiasterna inom Holmens IF tröttnar.

TORSTEN SUNDÉN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons