Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För stort fokus på centralisering

Annons

"Det är med pengar som med gödsel. Det skall spridas för att det ska göra någon nytta." Så sa en gång Edvard Persson.

Undertecknad har nyligen varit i Norge. Jag tycker att skillnaden mellan Sverige och Norge blir allt större, till Norges fördel.

Centralisering och datorisering har blivit honnörsord i Sverige. Allt mänskligt har Göran Persson och hans anhang kastat överbord. Göran Persson säger att han har visioner. Det tror jag nog. Han och hans dräng Björn Rosengren vill att vi ska flytta till det eländiga Stockholm och bo i Rinkeby eller någon annan gudsförgäten håla.

I Norge använder man staten och statskassan för att sprida pengarna till landsorten. Jag känner två bönder i Lyngdalstrakten. Lyngdal ligger några mil väster om Kristiansand. De har omkring sex kor och några ungdjur. De jobbar båda två halvtid med jordbruk och har ett halvtidsjobb bredvid. Det skulle aldrig gå i Sverige.

Människorna i Sverige ska vara flexibla och flyttbara. Det tycker våran sosseregering. Jag känner Håkon Madland, Gar Haugeland och Andreas Leirvik i Lyngdalstrakten. Håkon Madland kommer från Madland, Gar Haugeland från Haugeland och Andreas Leirvik från Leirvik. De och deras förfäder har bott på dessa gårdar sedan vikingatiden och deras barn önskar inget hellre än att bo kvar där de är födda. Inte talar de om något så exotiskt, främmande och skrämmande som att flytta. De byter inte ens dalgång i Norge.

I måndags kväll, den sjunde juli, träffade jag Edvin Rosfjord. Han bor i Rosfjord, strax utanför Lyngdal. Edvin äger det största sågverket i Norge som sågar ädellövträ. Han har nyligen levererat trägolv till de nya båtarna som trafikerar Hurtigrutten. Jag frågade honom om han använde datamaskiner i sitt arbete. "Data, vad är det för något", fick jag till svar.

Denne Edvin Rosfjord är en helt annan människotyp än "finansklippardirektörerna" i Sverige. Det var en fröjd att utväxla handslag med en kraftig hand, i stället för med en frökenmässig "finansklipparhand".

Det är nog dags för Roger Stål med följe att överge tanken på ett "high-tech-city" och komma ner till verkligheten.

Se på Lyngdal i Norge! Där går det framåt och industrin och jordbruket blomstrar. Norrmännen håller inte på och leker med datamaskiner dagarna i ända. De använder tiden för utveckling, inte stagnation.

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons