Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För sent att vara efterklok

Annons

Det är beklämmande att byggnads- och miljönämnden inte har något att invända mot fler master i kommunen. Ändå har de fått ta del av omfattande information i form av forskningsresultat från hela världen av framstående forskare som belyser hälsoriskerna.

Bland annat gällande utbrändhetssymtom och cancer. Därför vet kommunen mer om riskerna i dag, än för några år sedan, när man tackade ja till de master som vi har. Dessa har redan gett effekter, precis som i hela Sverige, genom ökade sjukskrivningar, folk som ”går in i väggen”, ”blir utbrända” och får psykiska problem.

Det är också beklagligt att kommunens invånare inte tar detta på allvar och accepterar att deras hälsa nu befinner sig i en ökad farozon genom ännu mer strålning.

I flera kommuner görs många skrivelser till kommunen. I Ludvika så tiger de flesta, trots insändare i NLT och tidningsartiklar i större dagstidningar om riskerna. Vad beror det på? Ren dumhet eller på att man inte bryr sig?
Men det finns många som bryr sig: I Spanien har man en stark opinion som menar att mobilstrålning är skadligt för hälsan. 2 000 sändarantenner har stängts eller hindrats börja sända. (Internetuppgifter från El Mundo och EL Pais).

I Frankrike ska hälsovårdsministeriet skicka ut en broschyr där man ber befolkningen iaktta försiktighetsprincipen i avvaktan på forskningsresultat från flera nya studier. (Ny Teknik april-02).

I Tyskland pågår en omfattande motståndskamp mot mobilmaster av hälsoskäl, cirka 5 000 aktivitetsgrupper arbetar hårt och fler bildas hela tiden. (Facktidningen Wohnung und Gesundheit.) Grupper bildas även i Österrike, Schweiz, Benelux- länderna samt Italien.

Enligt internettidningen ZDNetUK news, 15 februari, agerar myndigheter och lokalpolitiker i London sedan boende efter Carnarvon Road misstänker att ett antal cancerfall kan bero på mobilsändare i närheten.

I en liten by i Wales och i en annan liten by, Stormy Down, sätter de boende sina sjukdomssymtom, bland annat cancer, i samband med sändarmaster för mobiltelefoni.

Många politiker är engagerade både i Sverige och flera andra länder. Vad händer i Sverige? Ingenting på bred front just, förutom en ganska nybildad förening mot hälsovådlig elektromagnetisk strålning, ”Våg- brytaren”.

Och vad gör Ludvika kommuns styrande och befolkning? Ingenting. Till synes accepterar man att utsätta sig själva och värst av allt, sina egna barn, för dessa hälsorisker.
Det tar ofta cirka 15–20 år för en tumör att utvecklas och med tanke på den korta tid som GSM-telefonin varit i bruk i så stor omfattning som de senaste åren, så kan man befara vad som komma skall! Dessa mikrovågor från master, antenner och mobiler (inte bara din egen) tränger in i celler och skadar dem, varje dag, dygnet om, var du än är, utan att du märker ett endaste dugg. Förrän det är för sent.

Är det en sådan framtid du vill ge dina egna barn? Det är bättre att vara förklok än att vara efterklok. Många kommer att i framtiden säga ”Vad var det vi sa!”

Håll er undan strålningen så gott det går, för det dröjer inte alltför länge innan sanningen inte går att undkomma. Och då är de som höll sig undan mer skonade.

FÖRKLOK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons