Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomröstning? – Nej tack

/

Annons

Moderaterna i Dalarna har nu sällat sig till dem som på olika sätt kräver en folkomröstning i storregionfrågan. Om kravet hade gällt en nationell folkomröstning hade jag inte haft några synpunkter. Men en folkomröstning i Dalarna? Hur ska frågan formuleras?

Ska Dalarna ingå i den föreslagna region Svealand? Eller kanske: Ska Dalarna kräva att få vara kvar som eget län/region om alla andra län slås ihop till nya regioner? Svara ja eller nej! Väldigt enkelt att ta ställning till…

Eller ska vi ställa frågan: Ska regeringen få ändra länsindelningen? Kanske inte en fråga för den landstingskommunala kompetensen…

De som kräver en folkomröstning har hittills inte redovisat hur frågan till väljarna i så fall ska se ut. Det handlar ju om så mycket mer än enbart geografiska gränser och regional identitet. Utspelet är inget annat än ren populism, så länge man inte redovisar hur frågan i en folkomröstning ska ställas.

Man kan tycka mycket om både underlag och motiv för den föreslagna reformen. Jag hör definitivt inte till dem som tror att allt vinner på stordrift. Men Jag tror inte heller på en folkomröstning i frågan. Moderaterna och en del av deras kamrater är hittills svaret skyldigt: Hur ska frågan i en folkomröstning formuleras?

Lennart Sohlberg,

oppositionsråd (S) i Mora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons