Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt int´- flytt in!

Annons

Gör som flyttfåglarna, flytta till Frankrike, tycker Sven Bond i en artikel i FK 30 maj.

Det är inte juste mot vare sig Rättvik eller Sverige eller de många svenskar som inte har högt värderad villa att sälja eller en väl tilltagen pension att utnyttja.

Att som äldre lära sig franska eller spanska tillhör inte det lättaste och att få dagarna att gå genom att spela boule eller tennis verkar verkar inte särskilt upplyftande.

Nåväl, maten i Frankrike är utomordentlig om man vill äta litet men gott. Maten är också skapligt dyr. Vi har också god mat - svensk mat - i Sverige och till hyggligt pris.

Provence är mycket vackert och somrarna där kan vara helt underbara, men egentligen så saknar de den vackra våren, sommaren och vintern i Rättvik. De franska alperna ovanför Provence är inget för pensionärer.

Att jämföra kostnaden för en resa mellan Provence och Rättvik med en resa mellan Rättvik och Göteborg som om de skulle vara likvärdiga är absurt. Till och med tiden är väsentligt kortare till Göteborg.

Det är helt tokigt att bosätta sig i Frankrike om man inte är förmögen och behärskar franskan.

Jag har ett helt annat förslag till svenska pensionärer som bor i högt "värderade" områden som Mälardalen med flera ställen.

Realisera era tillgångar och flytta till Rättvik. Det gjorde jag för cirka ett och ett halvt år sedan - efter att ha bott och verkat i Stockholm i 65 år - och det har jag inte ångrat en enda dag. Rättvik har otroligt mycket av annan fin kultur som inte finns i storstäderna. Ett rasande vackert landskap och en massa trevligt dalfolk som jag inte behöver snacka franska med.

Skulle jag vilja gå på dramatisk teater eller opera eller slå runt i storstaden Stockholm tar jag mig dit på cirka tre timmar till en mycket rimlig kostnad - Masexpressen kostar 90 kronor om man är pensionär - och turtätheten är sju gånger om dagen.

Jag kan spela golf på en förträfflig bana, spela boule och bridge, lyssna på massor av fin musik och bada i Siljan som förra året hade landets varmaste badvatten (i klass med Medelhavet) och maten på Rättvikskrogarna är också vällagad.

Mina barn och vänner som bor kvar i Stockholm tycker att Rättvik är spännande att besöka och de gör det ganska ofta. Den fina utsikten över Siljan är ett lockbete. Själva dalfolket ett annat.

Som 66-åring har jag ännu inte behövt belasta Rättviks sjukvård nämnvärt men vid de tillfällen jag behövt ta något prov har jag blivit mycket väl bemött och omhändertagen.

Nej, kära FK. Att flytta från Rättvik är inget hjältedåd som FK bör göra någon stor sak av. Det är inflyttarna och de som bor kvar som är de kloka människorna och som ska uppmärksammas. Inflyttarna ger dessutom FK en ökad upplaga och Rättvik ökade inkomster.

Dalfolket ska vara stolt över sin historia, kultur och sitt landskap.

LARS PERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons