Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler friskolor och öppna för alla

Annons

Slutreplik till Johan Wester:

Johan Wester utger sig för att var mycket insatt i vad moderata samlingspartiet vill åstadkomma med dagens Sverige, men mycket tydligt lyser det igenom att han inte alls är speciellt insatt.

Johan Wester pratar om att alla elever kostar olika mycket och det är helt riktigt och i linje med den moderata ideologin. Det är på grund av att alla elever kostar olika mycket som vi ska ha en nationell skolpeng och en skola som är utformad så att alla kan tillgodose sina egna behov.

En del människor behöver mer resurser än andra, ta Ekeskolan i Örebro till exempel. Där kostar eleverna avsevärt mycket mer än en vanlig gymnasieelev. Alla elever har inte heller samma möjlighet att ta till sig teoretiska kunskaper. Vissa är mer praktiskt lagda och får det därför svårt i den politikerstyrda skolan som vi har i Sverige i dag.

Jag försökte i mitt tidigare inlägg att förklara för Johan Wester att det är en stor skillnad mellan privatskolor och friskolor, men han vägrade tydligen att hoppa över det stycket. Friskolor bidrar inte till en ökad segregation då friskolor kommer att vara tillgängliga för alla.

I dag finns det så få friskolor att det oftast kostar extra att ha sitt barn där. Då man måste ordna med boende på orten där skolan finns. Med moderat politik skulle det finnas fler friskolor och därmed skulle inte dessa extra utgifter behöva existera.

Segregation handlar om inskränkning i individens frihet. Bor man i en förort och inte har det så gott ställt, är det svårt att komma i kontakt med resten av samhället.

Den moderata skolpengen och fler friskolor skulle göra det möjligt för människor i sådana utsatta områden att komma i kontakt med samhället. Friskolan fakturerar hemkommunen för elevens undervisning och inte behöver man vara överklass för det.

Johan Wester svarade aldrig på min fråga om vilka det i dag är som har möjlighet att ha sina barn i friskolor. Han svarade inte heller på vilka det är som har möjlighet att gå före i vårdköerna och välja ett sjukhus med kompetent personal.

Någonstans måste det finnas en anledning till varför Sverige ser ut som det gör i dag med långa vårdköer och med en grundskola där en fjärdedel av alla elever går ut utan fullständiga betyg. Kan tänkas att de som sitter vid makten har suttit för länge.

Johannes Nilsson
MUF-Västerbergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons