Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler diabetessköterskor i primärvården

Annons

Genom att öka antalet specialutbildade diabetessjuksköterskor i primärvården kan vi möta den lavinartade ökningen av diabetes typ2 (åldersdiabetes) och möta den ökande övervikten bland vår befolkning.

Diabetes och främst typ 2 ökar kraftigt i hela västvärlden. För några år sedan var förekomsten av all diabetes cirka 2-3 procent av befolkningen. De senaste åren har en ökning till cirka 4-5 procent skett. 80 procent av all diabetes ur typ 2 var tidigare enbart vanlig bland äldre medan den nu förekommmer bland allt yngre (8-10-åringar). Många personer bär på denna sjukdom i flera år innan den upptäcks och då ofta genom ett slumpartat blodsockerprov. Vi vet att de främsta orsakerna till detta är övervikt och stillasittande. Vi äter fel kost och rör oss för lite.

I dag finns specialutbildad diabetessjuksköterska som arbetar mycket självständigt och avlastar läkarna. De ger kost- och motionsråd, har överviktgrupper, lär diabetikern att förstå och sköta sin sjukdom. De sköter det uppföljande kontrollerna och har nära kontakt med "sin" doktor. Detta gör att dyrbar läkartid sparas och vården blir kostnadseffektiv.

Allmänna blodsockerkontroller så kallad screening har i dag ej kunnat genomföras på grund av personalbrist. Vi vet att om sjukdomen upptäcks tidigt finns möjligheter att patienterna slipper stora lidanden genom att komplikationerna kan skjutas på framtiden. Komplikationer som amputeringar, blindhet och njursjukdom kostar mycket lidande och är mycket kostsamt för landstinget.

Öka antalet diabetessköterskor och distriktssköterskor så får vi en kostnadseffektiv vård.

FANNY JOHNSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons