Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bussar till Vika!

Annons

Jag bor i Vika och är 17 år gammal, alltså har jag inget körkort. Den sista bussen in till Falun, där alla mina kompisar bo,r går klockan 19:00. Den sista bussen hem från Falun till Vika går klockan 18:20, även på fredagar. Och på lördagar och söndagar går det inte en enda buss.

Båda mina föräldrar arbetar inne i Falun och jag har tre syskon som alla har aktiviteter där. De måste ha skjuts varje dag

eftersom det bara går två bussar in på hela eftermiddagen.

Vill man hålla på med någon form av fritidsaktivitet så krävs det att man måste kunna komma in till Falun.

Jag har en klasskompis som bor i Folkarbyn, en by som ligger två kilometer utanför Vika. När vi slutar klockan 14.00 får hon sitta på stan och vänta till nästa buss som går klockan 17.15, mer än tre timmar.

Det bor ungefär 150-200 ungdomar i Vika och jag vet att det inte bara är jag som skulle vilja att det gick busstrafik till och från Vika på helger och kvällar.

Men det är inte bara vi ungdomar som vill ha bättre förbindelser till Vika. För alla som arbetar kväll går det heller ingen busstrafik. Då måste de ha en bil att kunna köra hem i. Det är nog många familjer som tvingas ha två bilar och då blir det dubbelt så mycket avgaser.

Jag förmodar att Dalatrafik anser att det inte är lönsamt med fler bussturer till Vika, men om det skulle gå fler bussar så lovar jag att det skulle bli fler som skulle åka buss. Ju fler som utnyttjar bussen desto bättre för miljön.

Orsaken till att det är så lite folk på bussarna nu tror jag är för att de bussar som kommer till Vika är så få att man nästan aldrig kommer in till Falun i rätt tid och då struntar man i att åka buss över huvudtaget.

De bussar som går till Vika går vidare till Borlänge som sedan går vidare till Hedemora. Men hälften av bussarna svänger inte ens ner i Vika. De gånger jag fått skjuts till Hedemoravägen (cirka 2 km) för att kliva på den bussen har det aldrig varit mer än två personer på hela bussen där det egentligen får plats 60 personer. Då förstår jag inte varför inte de bussar kan svänga ner i Vika eftersom den bussen då skulle bli mycket mer utnyttjad.

Jag förstår heller inte varför det inte finns några bussar på helger och kvällar.

Om man bor i Vika är man alltså "portad" från att komma in till Falun på en hel helg. Det spelar ingen roll vilken dag det är, då vi aldrig kan komma hem från ett biobesök eller andra aktiviteter som slutar efter kl ockan 18:20.

Mina föräldrar har aldrig chansen att dricka ett glas vin på en fredag- eller lördag kväll

eftersom de jämt måste ställa upp och skjutsa mig. Och de lär de få göra ett bra tag till om det inte blir någon förändring. Jag är nämligen äldst i en syskonskara på fyra.

Snälla sätt in fler bussar till Vika!

LINE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons