Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodling viktigare än rent vatten

Annons

Kommunstyrelsen i Leksand har beslutat att vi ska bjuda på vårt rena vatten, för att ett företag i Borlänge ska få anlägga en stor fiskodling i Österviken. Vi som bor runt Österviken och i Leksand får acceptera att våra folkvalda bjuder ut vårt vatten till nedsmutsning. Vi är tydligen inte så viktiga som detta företags intressen.

Miljökonsekvensbeskrivningen är gjord av detta företags anlitade konsulter och kommunen har inte behövt göra några egna undersökningar, såsom bottenprover och konsekvensmätningar. Att det släpps ut 3,3 ton fosfor och 30 ton kväve per år är tydligen försumbart.

Den utökade fiskodlingen ger inte Leksand några arbetstillfällen, utan vi får räkna med att vi förlorar turister till området. Det blir inte längre attraktivt att bada i vårt vatten och fiskodlingen gör ju inte viken estetiskt vackrare.

För områden av riksintresse, ska miljöbalken tillämpas så att:

1. människors hälsa och miljön skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan.

2. värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas.

3. den biologiska mångfalden bevaras.

Under vilka omständigheter har kommunstyrelsen tillstyrkt detta?

I Leksand ökar protesterna på den utökade fiskodlingen varje dag.

Det som mer och mer blir det stora problemet på vår planet är att hitta rent vatten. Vårt rena vatten är en enorm tillgång, som vi måste vara rädda om. Har vi rätt att förstöra denna värdefulla naturresurs?

MILJÖVÄNNER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons