Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feminism - vad är det?

Annons

Det verkar finnas en hel del förutfattade meningar om vad det innebär att vara feminist. En del tror att det innebär att tjejer inte ska raka benen, och andra tror att det innebär att man tycker att kvinnor är bättre än män. Det är helt fel. Risken finns att ordet feminism, som på senare tid blivit något av ett modeord inom svensk politik tappar sin innebörd, med tanke på att personer som Lars Lejonborg, fp, och Bo Lundgren, m, kallar sig feminister, trots att de båda för en politik som är direkt kvinnoförtryckande.

Alla säger att alla människor är lika mycket värda och att alla ska ha samma möjligheter att utvecklas i livet. Men hur ser det ut med det i dag?

Kvinnor har lägre lön än män, sämre jobb, mer förslitningsskador, utför merparten av allt obetalt arbete i hemmet. Detta endast på grund av att det är kvinnor.

Om man råkar födas som man i Sverige kommer man att tjäna i genomsnitt 30 procent mer pengar än den som råkar födas till kvinna. Som kvinna kan man räkna med att få jobb som städare, kontorist, inom barnomsorgen eller liknande.

Det är yrken som är kraftigt kvinnodominerande, och samtidigt, just på grund av att de är kvinnodominerande också de mest slitsamma och sämst betalda jobben. Därför måste man kämpa särskilt mot kvinnoförtrycken.

Att vara feminist innebär att erkänna att det finns ett kvinnoförtryck och att samtidigt vara beredd att aktivt arbeta för att uppnå jämlikhet mellan kvinnor och män. Det betyder inte att vi vill avskaffa männen. Det innebär inte heller att tjejer inte får raka benen. Det vi vill ändra på är att kvinnor i dag, endast på grund av sitt kön, har mindre makt, lägre lön, sämre arbeten och lägre status i samhället. Det är det som är att vara feminist.

LARS HANDEGARD
(Vänsterpartiet i Smedjebacken)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons