Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felvinklade varginsändare

Annons

Då man skall författa en insändare eller artikel så gäller det först och främst att hitta en vinkling som passar ens syften. Det har bland andra Nils Säfström lyckats bra med enligt mitt tycke. Det jag här tänkte redogöra lite närmare för är citat ur Dalajägaren 1984 som har den enligt Säfström sensationella artikeln om varg inplanterad i Dalarna. Mycket riktigt lyder rubriken så, men insändaren redogör naturligtvis inte för hela historien. Då skulle ju syftet gå förlorat.

Jag skall här i korthet återge de uppgifter som finns i nämnda artikel författad av Sören Larsson.

1981: En hanvarg vandrar in över gränsen mellan Norge och Sverige straxt N. om Rörbäcksnäs.

1982: En varghane befinner sig nordvärmland och samtidigt dyker det upp en hona. Var den kommer ifrån kan ej dokumenteras. I mars vandrar honan söderut mot Dalsland och Bohuslän.

Någon kontakt mellan de båda kan ej dokumenteras under spårningssäsongen, men mycket tyder på att de trots allt möts under sommaren.

1983: Spårningar ger entydiga bevis på att de båda vargarna har träffats. De är mycket stationära i Bjurberget - Nyskogaområdet. Honan löper och i december kan man på spårsnö konsatera att paret under sommaren fött en kull på sex valpar.

Det var alltså en av dessa valpar som "inplanterades" i Dalarna. Anledningen var att den som ettåring vandrat söderut till Skåne, där den till slut under stor uppståndelse jagades av polisbilar och polishelekopter. Den kunde till slut sövas med bedövningsgevär för att den 6:e juni 1984 släppas väster om Siljan.

Det var alltså ingalunda någon hemlig inplantering utan endast ett försök att återbörda den till en miljö där den skulle ha bättre möjligheter att finna sig tillrätta.

Hur som helst så har denna varg i alla fall inte bidragit till Dalarnas nuvarande vargbestånd.

Den stannade bara en vecka innan den åter drog söderut.

Efter att den hade härjat bland fårflockar och nötkreatur så sköts den i Halland. Säfström frågar sig i sin insändare om detta är en skröna eller förbannad lögn. Tveklöst så är det så att den så kallade skånevargen släpptes fri i Dalarna, men att kalla detta för inplantering har jag ingen förståelse för. Det var ju ett djur fött i frihet inte alls långt ifrån den plats där den åter fick sin frihet. Här har Dalarnas jaktvårdsförbunds redaktion för Dalajägaren anno 1984 kanske ett visst ansvar för att skrönor om att vargarna är inplanterade i Sverige så envist håller sig kvar i vargdebatten.

Den som endast läser rubriken eller, som Säfström, texten allt för flyktigt kan ju lätt förledas att tro att så är fallet.

ULF RISBERG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons