Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felbehandlade får ingen ersättning

Annons

Vi är många nack-ryggsjuka som under de senaste 20 åren fått uppleva en totalt felaktig inriktning på vår rehabilitering.

Läkare, försäkringskassa och sjukgymnaster har inspirerats av den amerikanska så kallade work-hardeningmodellen.

Denna karaktäriseras bland annat av stegvis ökande fysiska belastningsövningar, detta har i sin tur medfört ännu mera smärta för patienten. Avbruten rehabilitering till följd av detta har tolkats som bristande motivation hos patienten och därtill indragen sjukersättning.

Även i dag förekommer denna form av rehabilitering och kränkningar av patienter som genomgår traumatiska rehabiliteringsprogram och som sena remissfall hamnar hos specialiserade smärtenheter.

I en statlig rapport från SBU år 1991 rekommenderades work-hardening-konceptet som smärt-rehabilitering. Snart blev det känt att många patienter försämrades och tvingades avbryta då det i en studie visade sig att hälften blev sämre.

Flera skandinaviska studier har även visat på dåliga resultat av denna modell.

Med dagens kunskaper om risken för utveckling av dysfunktionell smärta kan man hävda att SBU-rapporten bidrog till att försäkringskassorna upphandlade ofta olämpliga rehabprogram med resultat att många nack- ryggpatienter har blivit mycket sämre och fått kroniska besvär och därmed blivit sjukpensionerade.

Min fråga till de ansvariga för denna felaktiga rehabilitering är: Hur tänker ni ersätta oss?

HÅKAN TANGEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons