Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel om Gagnefs äldreomsorg

Annons

Svar till Agneta Yvell:

Uppgifterna i din artikel i FK den 26 juli är felaktiga. Jag har svårt att förstå vilket syfte du har med att vilseleda tidningsläsarna.

I Hälso- och sjukvårdslagen 18 paragrafen står det att kommunen ska erbjuda en god hälso- och sjukvård åt dem som bor i en sådan boendeform som avses i SOL 5 kap 5 paragrafen andra stycket, där står:

p Kommunen ska inrätta särskilda boendeformer för omvårdnad för äldre människor som behöver särskilt stöd.

Alltså har kommunen sjukvårdsansvar för dem som bor i särskilda boendeformer. Älvudden är en sådan boendeform där också rehabavdelningen funnits.

När det gäller rehabavdelningen så hade kommunen en patient där i början av juni medan landstinget använde resten av platserna.

Kommunens behov av platser var alltså minimalt och vi har möjlighet att utföra rehab på andra ställen. Landstinget har också sagt att de inte längre ska använda Älvudden, utan kommer att använda Borlänge sjukhus.

Eftersom platserna på rehabavdelningen behövs under ombyggnadstiden av de övriga avdelningarna så var det ett lämpligt tillfälle att avveckla avdelningen.

Vad som sedan händer efter ombyggnaden ska utredas under den tid det tar att bygga om Älvudden. Det har i FK den 16 juli redogjorts för hur många platser som försvinner vid ombyggnaden.

För att få rätta uppgifter om kommunens äldreboende ber jag dig läsa de utredningar som finns på kommunkontoret och är allmän handling.

Du påstår att kommunen ska spara 12 miljoner på äldreomsorgen vilket är fel eftersom sådana beslut ej är tagna. Däremot visar utredningen att vi kan spara många miljoner om vi anpassar antalet platser inom särskilda boendet till det antal som jämförbara kommuner har.

Hur äldreomsorgen ska se ut framöver ska alla få möjlighet att säga sin mening om genom de samrådsmöten som planeras.

Maxtaxa i äldreomsorgen har inneburit att kommunen förlorat cirka fyra miljoner, därför tvingades vi att höja skatten för 2003.

KJELL ANDERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons