Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fegt och defensivt att rösta nej

Annons

Nu ska jag berätta hur jag ska rösta och varför. Jag tror att vi alla kan vara överens om att detta är den mest komplicerade fråga vi har folkomröstat om i Sverige. Ändå är det väldigt många som säger sig veta exakt vad som händer vid ett nej respektive ett ja.

Trots att jag själv inte är helt tappad bakom en vagn, inser jag att jag aldrig kommer att kunna sätta mig in i alla detaljer om EMU. Hur många kommer egentligen att kunna det? Kommer du? Eftersom alla "experter" säger sig sitta inne med sanningen, tänker jag helt enkelt rösta med de personer som jag redan tidigare hade förtroende för.

Alla ledande riksdagspartier, till exempel det jag röstade på i riksdagsvalet, är överens om ett ja. De partier som jag inte har ett dugg förtroende för säger nej.

Om inte du heller känner att du kan sätta dig in i alla EMU-detaljer, så tycker jag att du ska rösta med de ledande politiker som du har förtroende för.

Nåja, några egna åsikter har jag i alla fall:

1. Jag ser inte EMU som någon separat företeelse, skilt från EU. Vi har redan röstat ja till EU, och detta är det sista steget för att bli fullvärdiga medlemmar.

2. Jag tycker det känns fegt och defensivt att hela tiden säga "vänta och se". Varför ska vi alltid låta andra ta eventuella smällar?

3. Nej-sidan skräms med att makten flyttas till Bryssel, men varför tror du då att så många partiledare röstar ja? För att minska sin egen makt?

Knappast! Ingen politiker vill ha minskad makt.

4. Kommunisterna, v, verkar vara rörande eniga om ett nej. Detta är det som skrämmer mig mest i denna debatt, och det stärker mig i mitt beslut att rösta ja.

Jag säger nej till pessimism, slutenhet, utanförskap och feghet.

Jag säger ja till framtidstro, öppenhet, gemenskap och mod, det vill säga ja till EMU.

PIGGELIN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons