Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falukalaset en framtida (o) möjlighet?

Annons

Det som talar för en självrannsakning och en bred dialog är väl att allt flera har fått nog av fyllan, misshandel och nedpissning av husväggar, portuppgångar, kyrkan och kyrkogården. Därtill att arbetsmiljön för de centrala livsmedelsaffärerna blev så omöjlig att de fick stänga tidigare samt att butiksfönster krossades med stora kostnader som följd för dem som drabbats.

Det finns skäl för att Falukalaset med uppträdanden och tivoli ska avslutas senast 22.00 på kvällarna. Betoningen måste ligga på underhållning och för alla som (oavsett ålder) brukar alkohol på allmän plats och som uppträder rent ut sagt grisigt måste det bli konsekvenser. Flera värdar och vakter behövs. Det behövs flera toaletter och papperskorgar.

Och det måste få diskuteras huruvida det är att ge dubbla budskap med ett restaurangtält (i folkmun öltält) mitt på torget. Lever kommunen upp till sina egna riktlinjer för alkoholserveringar som anger att där det finns permanenta restauranger ska det inte finnas några tält med alkoholservering? Behövs det ett politiskt beslut av kommunledningen som anger att kommunens mark inte får brukas till restaurangtält med servering av alkoholdrycker? Eller kan man i samstämmighet enas om det är olämpligt?

Nu har vi tid på oss för en dialog och som kan göra en annan ordning möjlig. Det får inte dröja till nästa vår innan den dialogen startar. Tar vi inte diskussionen nu så kommer det att bli ännu värre kommande år och polariseringen mellan dem som är för och dem som är emot Falukalaset kommer bara att öka.

Samtidigt är förutsättningarna för en dialog minst sagt svåra eftersom utgångsläget är, att å ena sidan så har vi de som anser att det inte är någon skillnad på att ha ett Falukalas jämfört med skolavslutningsfestligheterna, och å den andra sidan har vi de som tycker att "nu får det vara nog, lägg ned skiten, det har inget gott att tillföra".

GUNNAR BLOMMÉ

är Falu kommuns samordnare av arbetet mot alkohol och andra droger.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons