Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EWK:s sugrör

Annons

EWK är ju signaturen för Ewert Karlsson, bondpojken från Östergötland, som blivit en av de stora politiska tecknarna i världen. Hans teckningar syns i exempelvis Washington Post, International Herald Tribune och Der Spiegel, och fyra gånger har han gått i topp i tecknar-VM i Montreal. Och all denna berömmelse har han vunnit med hjälp av ett sugrör och en halv korrespondenskurs i teckning.

Han är alltså självlärd, bortsett från den halva kursen han vann som grabb i en tävling.

Och sugröret har sin egen historia.

Det anses ju, att gåspennan ännu inte överträffats som skrivdon, men EWK fann på att formera ett sugrör, och det gick nästan lika bra. Med dess hjälp och en smula tusch har han blivit världsberömd. Men naturligtvis är budskapet i hans teckningar ytterst avgörande.

EWK har sedan barndomen med sig insikten att jorden föder oss, om vi hanterar den med varsamhet. Men vi far ju fram så vi hotar vår egen existens, och EWK vill få oss att inse detta. Att alla fåglar måste samsas om en enda träd på kalhygget, och att sälen måste simma omkring med skyddsdräkt i ett smutsigt hav, det är teckningar som biter sig fast och kanske får politiker an reagera. Och det är just karikatyrer på våra och världens politiker som blivit särskilt uppskattade.

EWK har även arbetat samman med Gunnar Eriksson, Astrid Lindgrens bror, och just därför har hans konst ställts ut i Vimmerby. Men nu är utställningen i Gustafs. Varför i Gustafs? Kanske är svaret att hans fru kommer därifrån. Ett besök lönar sig, och skälet är inte bara EWK:s konst utan även själva utställningslokalen.

Gustafs har ju ett stort förflutet som hemort för list- och ramtillverkare, och i Lundgrens verkstadslokaler har man skapat ett museum och rum för olika aktiviteter. Huset och dess renovering tål att granskas. Här har det inte bara slagits upp en kåk i rasande fart, utan allt andas det gedigna hantverk, som gör betraktaren glad och hantverkaren stolt.

Man kan komma att tänka på ett par ord från en annan tänkande medmänniska, nämligen Nils Ferlin som präglat uttrycket "en snickares kloka hammarslag".

SÖREN EKEBJÖRNS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons