Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas Förenta Stater för eliten

Annons

Om drygt sju månader är det folkomröstning om ett svenskt EMU-medlemskap. Från många ja-sägare får man höra och läsa att EMU bara handlar om hur våra sedlar och mynt ska se ut i framtiden. Ett svenskt deltagande i valutaunionen viftas bort som en bagatell och likställs med då Sverige tog bort tiokronorssedeln.

Det här pratet döljer vad frågan egentligen handlar om. EMU är främst en fråga om makt. Bakgrunden till EMU är ett försök att skapa en överstatlig union.

Det var framför allt Tyskland och Frankrike som drev igenom det projektet för drygt tio år sedan.

Målet är att EU ska bli ett Europas Förenta Stater, en stormakt med gemensamma politiska, ekonomiska och militära strävanden. Hela projektet luktar elitstyre och folkförakt, både med tanke på hur det kom till och hur det i dag är konstruerat.

Den europeiska centralbanken, ECB, styrs av sex direktörer i Frankfurt.

De här herrarna väljs på åtta år i taget. De kan inte avsättas, de får inte lyssna på vad den folkliga opinionen säger och de kan inte bli omvalda, vilket gör att de kan strunta fullständigt i vad folk tycker.

Det är det här som är viktigt med EMU-frågan. Valutaunionen handlar i grunden inte om hur pengarna i plånboken ska se ut. Vad det handlar om är två politiska alternativ. Antingen väljer vi mer överstatlighet, mer elitstyre och mer makt till direktörer bakom låsta dörrar i Frankfurt. Eller så slår vi vakt om vårt självbestämmande, vår demokrati och vår rätt att själva bestämma vilken ekonomisk politik vi vill ha.

FREDRIK HALLOR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons