Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron spelar roll för välfärden

Annons

Svar till Lars Handegard:

Lars Handegard från ung vänster skriver i en insändare i NLT den 23 juni att vi på den socialdemokratiska ja-sidan sysslar med bondfångeri. Detta på grund av att vi runt om i landet presenterat en rapport av det oberoende utredningsinstitutet Inregia om vilka konsekvenser ett ja till euron skulle kunna ha för den offentliga sektorn.

Inregia har räknat med tre ekonomiska konsekvenser om vi går med i eurosamarbetet:

För det första: ränteeffekterna. I de länder som har infört euron är räntan lägre än i Sverige. Eftersom stat, kommuner och landsting lånar pengar kommer kostnaderna för räntor på dessa lån att sjunka.

För det andra: lägre kostnader för inköp. Stat, kommun och landsting köper varje år in material för stora summor. Om vi inför euron blir det lättare att jämföra priser, konkurrensen ökar och det blir möjligt att göra billigare inköp.

För det tredje: effekter tack vare ökad handel och därmed också ökad tillväxt. En högre tillväxt innebär att fler människor får jobb och betalar skatt. Det ger mer pengar till välfärden.

Det här inga löften. Men det är en bra illustration för att lägre räntor, ökad prispress och högre tillväxt spelar roll även för den offentliga sektorn. Det är några av många skäl till att rösta ja till euron den 14 september.

PER ERIK GRANSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons