Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron ger tillväxt

Annons

Ingen kan rimligen påstå att de tullar och extra avgifter som medeltidens olika valutor mellan städer och byar hade, innebar en ökad handel mellan städerna i Sverige. Tvärtom så insåg dåtidens människor att för att få välstånd för sig själv, sin familj och sin bygd var man tvungen att vidga handeln till andra städer.

Så är det även i dag med skillnaden att städerna är utbytta mot länder. Det är självklart att handel på en marknadsplats med 300 miljoner européer är mer lönsamt än handel på en marknadsplats bestående av 9 miljoner tänkbara köpare.

En ökad handel leder i sin tur till att företagen expanderar, vilket ger fler människor arbete. Arbetslösheten minskar och skatteintäkterna till bland annat Landstinget Dalarna ökar.

Många ser de forna öststaternas låga levnadsstandard som ett hot i jämförelse med övriga Västeuropas. Jag ser det som en enorm potential. Dessa länder är på frammarsch när det gäller ökad levnadsstandard och frågan man kan ställa sig är: Var ska de i framtiden köpa sina kylskåp, tv-apparater, bilar, gräsklippare med mera? Sannolikheten är uppenbar att de vänder sig till företag inom euroområdet.

Finns då Sverige inte med, så riskerar vi att missa denna möjlighet för de svenska företagen att växa och skapa ett bättre välstånd i såväl Dalarna som övriga Sverige.

Om vi röstar ja den 14 september ökar möjligheten för de svenska företagen att finnas med och hjälpa de forna öststaterna i återuppbyggnaden efter kommunismens illgärningar.

En återuppbyggnad som skapar välstånd i såväl vårt eget land som öststaterna, ett välstånd som vi i Sverige och Dalarna ska ta vara på genom att förbättra och utveckla vården för de sjuka och omsorgen för de gamla. Därför röstar jag ja den 14 september.


Fegt och defensivt att rösta nej

Nu ska jag berätta hur jag ska rösta och varför. Jag tror att vi alla kan vara överens om att detta är den mest komplicerade fråga vi har folkomröstat om i Sverige. Ändå är det väldigt många som säger sig veta exakt vad som händer vid ett nej respektive ett ja.

Trots att jag själv inte är helt tappad bakom en vagn, inser jag att jag aldrig kommer att kunna sätta mig in i alla detaljer om EMU. Hur många kommer egentligen att kunna det? Kommer du? Eftersom alla "experter" säger sig sitta inne med sanningen, tänker jag helt enkelt rösta med de personer som jag redan tidigare hade förtroende för.

Alla ledande riksdagspartier, till exempel det jag röstade på i riksdagsvalet, är överens om ett ja. De partier som jag inte har ett dugg förtroende för säger nej.

Om inte du heller känner att du kan sätta dig in i alla EMU-detaljer, så tycker jag att du ska rösta med de ledande politiker som du har förtroende för.

Nåja, några egna åsikter har jag i alla fall:

1. Jag ser inte EMU som någon separat företeelse, skilt från EU. Vi har redan röstat ja till EU, och detta är det sista steget för att bli fullvärdiga medlemmar.

2. Jag tycker det känns fegt och defensivt att hela tiden säga "vänta och se". Varför ska vi alltid låta andra ta eventuella smällar?

3. Nej-sidan skräms med att makten flyttas till Bryssel, men varför tror du då att så många partiledare röstar ja? För att minska sin egen makt?

Knappast! Ingen politiker vill ha minskad makt.

4. Kommunisterna, v, verkar vara rörande eniga om ett nej. Detta är det som skrämmer mig mest i denna debatt, och det stärker mig i mitt beslut att rösta ja.

Jag säger nej till pessimism, slutenhet, utanförskap och feghet.

Jag säger ja till framtidstro, öppenhet, gemenskap och mod, det vill säga ja till EMU.


David och Goliat

Sverige är ett litet land, så vi måste gå med i EMU, för att kunna påverka, menar EMU-förespråkarna med emfas.

Men är vi så små och obetydliga, hur ska vi då kunna ha inverkan på den stora kolossen Europeiska Monetära Unionen?


Maktlystna vill föra in Sverige i fattighuset Europa

Vi bearbetas dagligen i massmedia av ja-anhängare till EMU, om att vårt lands medborgare endast kan uppnå trygghet och gemenskap med Europa genom att rösta ja till EMU. Detta skulle ske genom ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet. Argumenten saknar värde medan EMU-länderna har dubbelt så stor arbetslöshet som Sverige.
Även vår tillväxt är högre. Dessa våra gynnsamma förhållanden beror på att vi står utanför EMU. Vi har ett världsledande land i ekonomiska frågor mitt i Europa, som ej är med i varken EU eller EMU och ej heller tänker bli det. Det är Schweiz vars ekonomiska kunskap och erfarenhet ingen kan ifrågasätta.

Schweiz förnuftiga regering genomskådade från början alla hårda regler från EU med hårt beskuren frihet för landet med öppna gränser där narkotika, smuggelsprit och cigaretter skulle komma att flöda in. Även brottslingar, mördare, våldtäktsmän, rånare och tjuvar av alla kategorier.

År 1994 när vår dåvarande statsminister Ingvar Carlsson ansökte om inträde i EU borde han ha tänkt på vad öppna gränser innebär. Då kanske det hade funnits en liten möjlighet att han avstått från EU och vi hade sluppit den strida strömmen av narkotika och sprit flödande in i landet på olika vägar.

EU och EMU-reglerna inkräktar svårt på medlemsländernas frihet och självbestämmande.

Dessa angelägenheter har vårt land omhuldat i många år. Det skulle aldrig ha fallit Gustav Vasa in att ändra vårt lands lagar och sända väldiga penningsummor varje år för att behaga utländska fogdar.

Dalarnas invånare har alltid satt frihet och självbestämmande i högsätet. Därför var det helt naturligt att Gustav Vasa tog dalkarlarna till hjälp för att kasta ut danskarna ur landet.

Denna stolta frihetstradition gör att Dalarna har det högsta EMU-motståndet av alla län i Sverige. Det skulle bli en massiv frihetsdemonstration om Dalarnas folk ökade sitt EMU-motstånd vid röstningen den 14 september.

Euron är ej någon exportvänlig valuta, vilket redan har visat sig. Finlands storföretag Nokia hade första halvåret i år en större vinst än samma tid förra året, men trots detta sjönk Nokias aktier på börsen.

När tv-Rapport frågade en företrädare för Nokia om orsaken, svarade han i klartext att euron var för dyr som exportvaluta på världsmarknaden och det kommer att fortsätta. Därför sjönk deras aktier.

Vår svenska krona passar alldeles utmärkt för denna export. Därav kommer vår högre tillväxt än euroländernas. Det verkar som rent självmord för vårt lands ekonomi att övergå till euron, från en över hela världen gångbar valuta.

Om de mörka makterna lyckas med att lura in vårt land i EMU och vi förlorar vår egen valuta, blir även vi hänvisade till att endast sälja varor till andra EMU-länder vilket varken ger tillväxt eller trygghet.

Vi blir instängda bakom den osynliga taggtråd varmed EMU inhägnat det påbörjade byggandet av fattighuset Europa. Då har vi råkat ut för något som kan liknas vid försök till landsförräderi av de ansvariga.

Medlemskap i EMU kan liknas vid den forna ryska livegenskapen. De hade ingen egen självbeslutanderätt, den livegne måste lyda husbondens påbud, egna lagar, infall och nycker.

Är en livegenskap lik den, något för ett land med självständiga traditioner något att frivilligt ge sig in i?

Rösta för Sverige rösta nej till EMU!


JAN WIKLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons