Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron - ett ihåligt fredsargument

Annons

"Euron är en del av EU-samarbetets själva grundidé, nämligen att skapa ett ekonomiskt kitt mellan Europas stater och folk så att vi blir så beroende av varandra att vi undviker konflikter och krig."

Orden är ett citat av Gunnar Lund, den nyblivne biträdande finansministern med ansvar för EMU-frågorna, och stod att läsa i Svenska Dagbladet 18 november 2002.

När två av tre ekonomer numera säger sig vara skeptiska till EMU gäller det tydligen att hitta argument som är svårare att motbevisa.

Frankrikes och Tysklands kol- och stålunion nämns som en viktig startpunkt i arbetet för fred i Europa. Men i samma veva som Frankrike ingick avtalet överföll man Algeriet med bomber.

De vackra orden om fred klingar åtminstone i det fallet litet ihåligt...

Och vem kan sia om framtiden? Hur vet man att en gemensam valuta kommer att förhindra nya krig, till exempel mellan Tyskland och Frankrike? Den gjorde det som bekant inte i Jugoslavien...

Det handlar, precis som i profetian om Fridsfursten i Johannes Uppenbarelse - den om hur lejon och lamm leker tillsammans - mera om tro än om vetande.

Ett försök att på ett rationellt sätt bedöma påståendets riktighet verkar inte leda saken i bevis. Under 1999 pågick 25 krig i världen. 24 av dessa ägde rum inom stater med gemensam valuta!

Siffrorna för väpnade konflikter pekar i samma riktning.

Mellan 1989 och 1998 inträffade 108 väpnade konflikter i världen. 101 av dem ägde rum inom stater med samma valuta och bara sju av dem mellan stater.

De sistnämnda uppgifterna leder till eftertanke. Med den skiktning i starka och svaga som uppstått redan med EU, fanns det anledning att räknas med social oro inom EMU. Den uppbyggnad av militär makt som försiggår kan lika gärna användas för att med vapenmakt slå ner sådana tendenser.

Efter alla svikna löften hittills har jag blivit skeptiker både vad EU och EMU beträffar.

GÖSTA WIKDAHL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons