Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU - EMU i valdebatten

Annons

Den svenska valdebatten har kommit i gång. Det är viktigt att även EU-frågorna får komma med. Partierna har olika syn på dessa. Den svenska inrikespolitiken kommer att vara beroende av hur de kommer att hanteras av politikerna - så ock grundlags-ändringen.

Valdebattens tema nu - vård, skola, omsorg. Men om det blir ett "ja" till EMU - då bestämmer Europeiska centralbanken (ECB) storleken av sociala (offentliga) utgifter. Minsta möjliga - för stark euro! Därför är valrörelsens tema omöjligt att diskutera utan EMU!

Regering och riksdag bestämmer hur ställningstagandet i EU blir i varje fråga. Därför har du att lägga din röst på det parti som framför din åsikt!

Bemärk att det under den kommande mandatperioden tas många viktiga beslut i EU! Utvidgningen till 25 stater - om den genomförs - blir dyrbar. En ny skattepålaga - EU-skatt - kan förväntas. Hur blir ditt partis ställningstagande?

Det är svårförståeligt att svenskar är så ointresserade av Sveriges framtid! Ska det vara andra europeiska eliter som styr vår framtid? Det är på tiden att vi försvarar vårt land och intressen, som gör framtiden möjlig!

Den franske presidenten Jacques Chirac har presenterat ett förslag som går ut på att EU ska välja en president för Europeiska rådet. En tydlig ledare - Ministerrådets röst - som kan vara en motvikt mot USA-ledaren. Förslaget stöds av de fyra stormakterna i EU. Ett steg mot federation!

Övriga frågor i nära framtid - ej roterande ordförandeskap - uppgradering av EU:s regeringskrets - en starkare EU-kommission.

Inför valen i övriga EU-staterna diskuteras detta livligt. I svenska medier nämns intet. Våra svenska politiker - EU-parlamentariker - har de något att säga?

Den 5 juni diskuterades Sveriges framtid i Riksdagen och ställningstagandet till EU. Rapporteringen i pressen var obefintlig eller knapphändig.

Fp vill ha överstatlighet i gränsöverskridande frågor och federation - Europas Förenta Stater!

M vill bevara EU-kommissionens makt och inflytande - för lobbygruppers påverkan.

V vill mot överstatlighet - vi är för små för att kunna hävda oss - vi tvingas foga oss. Vår situation - vi kan inte kräva ansvar.

S vill bevara flexibiliteten i frågebehandlingen.

Ovanstående partier vill ändra grundlagen - för EU-beslut i säkerhets- och försvarspolitiken och inrikespolitik som polis och straffrätt. Men i princip vill riksdagen tillåta att beslutanderätt på alla områden utom "statsskickets grunder" kan överlåtas till EU.

Vänsterpartiet är splittrat i denna fråga.

Miljöpartiet är emot att grundlagen ändras. Vill att Sverige lämnar EU.

Kräv korten på bordet innan valdagen!

Sveriges frihet och framtid ligger i dina händer! Rösta rätt!

J R PETTERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons