Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett Smedjebacken för alla

Annons

Vi är två socialdemokrater, en äldre och en yngre man, som vill jobba för ett jämställt samhälle. Vår utgångspunkt är att män och kvinnor är olika och just därför är det viktigt med en blandning av människor i samhällets alla delar. Alla ska behandlas med samma respekt. Ingen människa skall diskrimineras eller nedvärderas på grund av: kön, etnicitet, sexuell läggning eller annan befängd anledning.

Jämställdhetsarbetet handlar i första hand om värderingar, om att ingen person skall behandlas, få lön eller tilltalas utifrån om det är en man eller kvinna.

De största utmaningarna finns i det vardagliga livet. Men det är också viktigt att samhället på alla nivåer tar sitt ansvar för att minska gapet mellan könen som nästan alltid är till kvinnors nackdel.

Vi socialdemokrater i Smedjebacken har utifrån tanken om allas lika värde i vårt handlingsprogram flera punkter som vi hoppas skall skapa ett jämlikare och även ett mera jämställt samhälle.

Vi vill bland annat "aktivt arbeta för en jämlikare fördelning av pengar till fritidsaktiviteter så att inte något kön favoriseras". Det har alltid setts som naturligt att det ska finnas ishockeyhallar där, företrädesvis, killar kan utöva sportaktiviteter. Ridhus och andra aktiviteter som i första hand riktar sig till tjejer har inte alls haft lika stort stöd.

I handlingsprogrammet står även att "Kvinnligt företagande (...) bör ges hög prioritet".

För att bryta mansdominansen i näringslivet behövs både kvinnor som företagare och även fler kvinnliga chefer. Här kan även de kvinnor som vi i Smedjebacken har på de högsta politiska posterna fungera som förebilder, och bevis på att kön och kompetens inte hör ihop.

Ett fungerande familjeliv är en förutsättning för att både mannen och kvinna ska kunna förvärvsarbeta, därför kan vi socialdemokrater aldrig acceptera att man skapar "kvinnofällor" som för oss tillbaka till ett samhälle, där kvinnor ska vara hemma medan mannen arbetar.

Vi klargör därför att "alla, oavsett arbetstider och inkomst, ska ha tillgång till en bra barnomsorg". Arbetstidsförkortningar och föräldraförsäkringar ska vara så utformade att de kommer båda föräldrarna till del.

Ett stort arbete är gjort på jämställdhetens område och det är vi socialdemokrater stolta över. Men ännu mer finns att göra, inte minst på kommunal nivå. Ett Smedjebacken för alla måste också betyda ett jämställt Smedjebacken.

HARRY ROSENGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons