Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esperanto är lösningen

Annons

Svar till Eric af Wetterstedt.

EU:s kostnader för mångspråkigheten står i en klass för sig. Alla organisationer och länder med flera officiella språk drabbas av denna kostnad, bland annat FN.

FN-deklaration om de mänskliga rättigheterna talar om rätten att söka, mottaga och sprida informationer och idéer av alla slag oberoende av ras, hudfärg, kön och språk. På jorden talas över 6 000 språk. En majoritet av jordens befolkning kan inte uttrycka sig på något av de språk som i Europa brukar kallas världsspråk.

Möjligen kan poplåtarnas och reklamens engelska räknas som världsspråk.

Det lär finnas över 30 olika engelska språkvarianter. Skillnaden är minst lika stor som mellan avesta-, tuna-, skinnarmålen och älvdalskan. USA-delstaten Arizona är officiellt tvåspråkig sedan den 2 juni 1990. Några andra delstater har även de infört spanskan som officiellt språk.

Ett gemensamt andra språk som arbetsspråk skulle minska översättnings- och tolkkostnaderna samt underlätta kontakten mellan Europas invånare.

Den mångkulturella tjusningen skulle bevaras och förhindra en kulturell likriktning.

Vill du att EU ska gå från mångfald till enfald, inte bara monetärt utan även språkligt - lär EU svenska, vad praktiskt för oss från Sverige.

Låt alla människor som första främmande språk lära sig esperanto - ett verkligt internationellt alternativ. Då skulle risken för främlingshat minska.

Att använda esperanto är inte märkvärdigare än att bo i hus, ha sydda kläder eller äta odlade äpplen.

LENNART SVENSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons