Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enögt och världsfrånvänt

Annons

I en insändare rubricerad "Vi säger nej till krig i Irak" FK 29 oktober skriver ett antal vänster- och anti EU-organisationer om sitt motstånd mot att FN kan komma att använda militära maktmedel mot diktaturen i Irak.

Budskapet är, med tanke på författarna inte förvånande.

Från det hållet i svensk politik finns nämligen en massiv ovilja mot att ingripa mot diktaturer. De intar oftast en behaglig position i debatten, förklarar sig vara för "Fred och demokrati" men undviker nogsamt att diskutera på vilket sätt resten av världen ska försvara människors rättigheter i diktaturer som vägrar att förhandla. Så var det när Kuwait befriades från Irak, så var det när FN ingrep mot den serbiska diktaturen och så var det när talibandiktaturen störtades i Afghanistan.

Tyvärr är det ju så att demokratin ibland måste använda våld för att hävda alla människors lika rättigheter och möjligheter. De mänskliga rättigheterna är universella och ingen diktator kan längre hävda att folkrätten ger dem rätt att behandla sina medborgare hur de vill.

Sverige har som aktiv medlem i FN och militärt alliansfri nation varit pådrivande för att FN ska ta en större plats och visa mer handlingskraft i världens olika konflikter.

Jag är, som sagt, inte förvånad över insändarens världsfrånvända innehåll. Det som däremot förvånar mig är att mitt eget parti - socialdemokraterna i Falun - har ställt sig bakom insändarens enögda och tämligen aparta budskap. Hur gick det till?

WIDAR ANDERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons