Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engelbrekt ska stå kvar

Annons

Hans rätta plats är Stortorget. Engelbrektsstoden tillhör stadsbilden. Ingen staty i Falun kan mäta sig med honom. Han står där rakryggad, majestätisk och mäktig. Engelbrektsstoden föreställer två bönder som han befriar från förtryck, fattigdom och träldom.

Det finns Engelbrektsstoder i Arvika, Karbinge i Västmanland, Falun, Borlänge och Örebro.

I Örebro kallas han befriaren och firas ibland på valborgsmässoaftonen med tävlingar om vem som tecknar bästa bilden av honom.

Engelbrekt var av adelssläkt och härstammade från Tyskland. Han var gift med Karin Larsson från Karbinge i Västmanland. Han bodde med sin familj i Örebro. Engelbrekt var adelsman, hövitsman, befriare, frihetshjälte, martyr och kung i Sverige i fem år. Han bildade Sveriges första riksdag 1435. Han var med och grundade regementet I13 i Falun.

Det skulle finnas fler av Engelbrekts kaliber. Engelbrekt blev mördad 1436 på Vinön i Hjälmaren av råskinnet Måns Bengtsson Natt och Dag. Engelbrekt blev överraskad. Han trodde Måns Bengtsson Natt och Dag kom som en vän, men han högg ner Engelbrekt med en yxa. Engelbrekt är begravd i Nicolaikyrkan i Örebro.

Engelbrekt hoppas säkert att han får stå kvar på Stortorget i Falun i flera hundra år.

Anna Holmqvist Von Engelbrekt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons