Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En traumatisk synvända

Annons

Sedan lång tid tillbaka har Amerika förkroppsligat ideal som individens frihet och möjligheter, demokrati, rättvisa, mänskliga rättigheter, antikolonialism, liberalism och många andra positivt värdeladdade begrepp.

För många människor är det ytterst traumatiskt med den synvända det skulle innebära att inse att dessa ideal har urholkats och övergivits i takt med att USA insett fördelarna med att på andra länders bekostnad konsumera långt mer än vad landets egna råvaror, energikällor och arbetskraft ger förutsättningar för. Hellre lever man kvar i en barnatro än inser det självklara faktum att ett imperialistiskt land måste följa imperialistisk logik.

Den amerikanske arkitekten bakom det kalla kriget, George Kennan, sade 1948:

"Vi har 50 procent av rikedomarna i världen, men bara 6,3 procent av dess befolkning. I det läget är vår verkliga uppgift under den kommande perioden att utforma ett mönster av förbindelser som gör att vi kan behålla denna ojämlika situation. För att lyckas med det måste vi avstå från all sentimentalitet ... vi bör sluta bekymra oss om mänskliga rättigheter, höjd levnadsstandard och demokratisering."

Detta är ett ovanligt ärligt och öppenhjärtigt uttalande för att komma från toppolitiker. Begrunda innebörden och betänk vilka konsekvenserna blir när det omsätts i praktiskt handlande.

När det gäller länderna i oljeregionen har USA aldrig stått för demokrati, och sannolikheten att de skulle göra det denna gång är försvinnande liten.

BO STAAF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons