Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kvarts miljon förloras per timme

Annons

Återigen har vi fått någon sorts politisk överenskommelse om avveckling av kärnkraften. Kärnkraften ska ersättas med konkurrenskraftig och miljövänlig elproduktion. Hur detta ska gå till och vilka konsekvenserna skulle bli är emellertid höljt i dunkel.

När Sydkraft nu beslutat om en modernisering och uppgradering av reaktorn i Barsebäck har detta mötts av protester från dansk sida. Men danskarnas propåer måste betecknas som något malplacerade när vi betänker alla de föroreningar som de danska kolkraftverken under årtionden spritt över Sydsverige.

Samtidigt har Barsebäckverket levererat el till Danmark och därmed bidragit till att minska föroreningarna från den danska kolkraften.

Att stänga Barsebäcks båda reaktorer innebär en förlust av 1 230 MW eleffekt och av cirka 9 TWh elenergi per år. Med nuvarande elpriser förloras därmed ett produktionsvärde på cirka 250 000 kronor - per timme - för det svenska elsystemet.

Risken för elbrist är uppenbar. Enligt opinionsmätningar anser 80 procent av svenska folket att kärnkraften ska användas så länge som den uppfyller kraven på säkerhet. Det dröjer minst 20 år inan vi behöver stänga någon reaktor.

Men nu har demokratin, representerad av folkopinionen, satts ur spel och regeringens partitaktiska schackrande för att behålla stödet från sina politiska kompanjoner inom grönvänstern får ta över. Fossilgas är det enda realistiska alternativet till kärnkraften. Vi ska heller inte utesluta att vi kommer att bygga nya reaktorer.

För att få slut osäkerheten erfordras att s-partiet tar sig samman och fattar det enda rimliga och rationella beslutet - att säkerhet och ekonomi avgör när reaktorerna ska tas ur drift.

KJELL LINGEBLAD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons