Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kula med bara Sverige på

Annons

Det finns en oro för att Sverige skulle få ett mindre inflytande över den europeiska centralbanken, ECB, när vi går över till euron än vad vi har i riksbanken.

Det kan vara intressant att se hur USA löst frågan i sin centralbank. Alla 52 stater kan ju inte vara representerade i det styrande organet.

Antalet medborgare i USA är ungefär samma som i EU.

The Federal Reserve Board består av sju personer som utsetts av presidenten och godkänts av senaten. Varje person kan tjänstgöra i maximalt fjorton år och kan inte väljas om. Vartannat år utses nya medlemmar. Varje stat har dessutom sin egen centralbank.

Alla måste inse att Europa inte kan styras på samma sätt som nu, när det blir tjugofem medlemsstater. Den europeiska centralbanken har till uppgift att bekämpa inflationen i hela unionen. Banken måste alltså på ett objektivt sätt ta hänsyn till alla stater som ingår. Detta innebär att Sveriges inflytande formellt men inte reellt minskas.

Men vi är i dag helt beroende av vad stater i vår omgivning gör. Som Marit Paulsson sade: "Tror vi att vi har en egen liten glob med bara Sverige på?" När vi inför euron, får vi mer att säga till om än vad vi har nu.

Rösta ja till euron den 14 september.

KURT FREDRIKSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons