Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dramatisk förändring

Annons

Svar till B G Andersson, den 15/6

Vårt samhälle är uppbyggt på tillgången till under årmiljoner lagrad solenergi, i form av kol, olja och gas. Denna energi ger i dag cirka tio gånger (på 30-talet var det cirka 40 gånger) mer i utbyte än vad som går åt för att utvinna och distribuera den. (Att jämföra med etanol som ger cirka en gång mer i utbyte). När oljan tar slut vad kan den ersättas med? Kärnkraft? Ja, men även uranet är en ändlig resurs, och det skulle behövas flera tusen kärnkraftverk för att ersätta oljan, och vad gör man av avfallet från så många nya verk? Solceller? Jo, men då måste tillverkningen av dem inte ta mer energi än vad de kan ge tillbaka. Och kan vi verkligen tillverka så effektiva solceller som de gröna växterna som genom fotosyntesen en gång lagrade den solenergi som nu utvinns i form av fossila bränslen?

Vindkraft? Kanske, men det krävs i så fall tusentals kraftverk som måste tillverkas innan oljan tar slut annars räcker inte energin till för att driva fabrikerna som ska tillverka kraftverken. När oljan är slut kommer vi att uppleva en dramatisk förändring av villkoren på jorden.

Koldioxidhalten i atmosfären är mätbar, och så hög som den är i dag har den inte varit på hundratusentals, eller kanske miljontals år. Skulle inte det ha någon effekt? Det är som att säga att man kan minska syrehalten i luften dramatiskt, utan att det skulle påverka någonting. Allt är ett nät av sammankopplade system, och vad vi än gör påverkas någonting någonstans. Frågan vi kan ställa oss är därför inte om det vi gör påverkar, utan var, när och hur!

Jan Torberntsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons