Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En äldre kvinna i Rättvik

Annons

Lisa 86 år (namnet fingerat) får inte längre sin tidningsläsning på äldreboendet. Under de fyra år hon bott i sin lägenhet i anslutning till ett äldreboende har hon fått ledsagning av hemtjänsten dit. Det har betytt mycket för Lisa att få vara med på den aktiviteten. Nu har överheten beslutat att tidningsläsningen enbart ska vara för dem som bor på äldreboendet. Övriga som vill vara med får ta sig dit på egen hand.

Lisa klarar inte det för hon är nästan blind. Tidningsläsningen och hjälp att komma dit har betytt mycket för henne. Lisa känner sig både ledsen och besviken. Hon har blivit erbjuden att delta i en dagverksamhet, som kommunen har, men känner att hon inte riktigt orkar vara med där på grund av sitt handikapp.

Kommunen har många fina och bra erbjudanden av aktiviteter för de äldre. Alla har rätt till en meningsfull tillvaro men individen måste stå i centrum och inte styras av regler och förordningar. Undantag måste kunna göras i enskilda fall. Jag tycker det är simpelt av kommunen att inte kunna erbjuda Lisa den här hjälpen. Det har Rättviks kommun råd med både ur medmänsklig synpunkt och ekonomisk.

Socialtjänstlagen, från Rättviks kommuns hemsida:

" ... skall ge god vård och omsorg, stöd i den dagliga livsföringen samt ge möjlighet till en självständig och aktiv gemenskap tillsammans med andra. Verksamheten skall bygga på respekt för de äldres självbestämmande och integritet."

Gudrun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons