Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU stärker marknaden

Annons

Svar till Per Erik Granström:

Per Erik Granström, PEG, försöker framhäva EMU som ett projekt som stärker politikens makt på kapitalets bekostnad. Det är ett häpnadsväckande resonemang med tanke på att hela EMU-projektet är konstruerat så att folk inte ska kunna påverka. Detta genom att man grundlagsfäster den ekonomiska politiken och dessutom är direktörerna i ECB förbjudna att lyssna till folkvalda.

De kan ej heller avsättas av någon demokratisk församling. Det politiska inflytande PEG tror sig vinna på EMU finns inte.

Det är smått fantastiskt att PEG påstår att finanspolitiken skulle bli starkare om vi går med. Visserligen blir den betydligt viktigare eftersom övriga instrument för att parera lågkonjunkturer avskaffas, men finanspolitiken regleras hårt i stabilitetspakten, och förbjuder exempelvis traditionell socialdemokratiskt konjunkturpolitik.

Det som då återstår för att ta sig ur lågkonjunkturer är nedskärningar, avregleringar och försämrad arbetsrätt.

Jag vet inte riktigt hur Per-Erik Granström ser på välfärden men själv har jag svårt att se hur nedskärningar ska kunna göra den bättre.

När det gäller fackförbunden så är en stor majoritet av LO-kollektivets medlemmar mot EMU. Exempelvis har Metallare mot EMU ett mycket stort stöd bland förbundets medlemmar. Anledningen till att en så tydlig majoritet av arbetarrörelsen säger nej till EMU är helt enkelt att de är rationella. De vet att de förlorar på EMU. EMU försvagar demokratin och framtvingar kraftiga avregleringar på arbetsmarknaden. Det stärker kapitalet.

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons