Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU hotar demokratin?

Annons

Svar till Lars Handegard.

Att ett ja den 14 september innebär att de ekonomiska besluten inte längre kommer att vara underställda demokratisk kontroll är ett påstående, som florerar i euro-debatten. Jag anser att det ger en felaktig bild av EMU och framförallt Europeiska Centralbanken, ECB. Jag håller med Lars Handegard om att det kan uppstå extrema situationer, där det är en nackdel att ha en centraliserad penningpolitik i Frankfurt, även om dessa situationer är ytterst sällsynta, samt att det finns ett transparensproblem inom ECB precis som EU i stort. Men att påstå att ett ja i euro-valet inskränker demokratin anser jag är en ren felaktighet.

Sveriges riksbank är ungefär lika oberoende från direkt politisk styrning som ECB. ECB kan snarare anses vara underställd en högre grad av demokratisk kontroll eftersom tjänstemännen tillsätts av politiker, att ECB arbetar för inflationsmål som är uppsatta av EU:s stats- och regeringschefer samt att ECB:s direktion, vilken består av EMU-ländernas centralbankschefer, till skillnad från ledningen i Sveriges Riksbank, när som helst kan kallas till förhör om sin verksamhet i det folkvalda Europaparlamantet. Således är skillnaden mellan Sveriges Riksbank och ECB i realiteten ganska liten. ECB är dessutom ganska likt det svenska systemet med oberoende ämbetsverk, något som vi i Sverige alltid ansett demokratiskt.

Att man har ett oberoende, både i Riksbanken och Centralbanken, är dessutom en styrka eftersom det innebär att experter kan bestämma över penningpolitiken utan politikers särintressen och tillfälliga påhitt. Parallellen är lätt att dra till Falu kommuns dåliga ekonomi i dag.

Jag är övertygad om att den ekonomiska situationen i Falun skulle vara mycket bättre om de professionella ekonomer som arbetar inom kommunen fick ett ökat inflytande i kommunens ekonomi, på bekostnad av de folkvalda politikerna som säkerligen i stor utsträckning helt saknar nödvändig ekonomisk utbildning.

Rösta ja för demokratins skull.

KARINA JOHNSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons